Article_Top_970x250

SDA: Dodikova najava znači vraćanje Republike Bosne i Hercegovine

priopćenje

SDA: Dodikova najava znači vraćanje Republike Bosne i Hercegovine

lis 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ako se to ne ostvari, tražiti "razdruživanje", direktan je udar na Daytonski mirovni sporazum, kažu u Stranci demokratske akcije (SDA).

"Dogovor o funkcioniranju BiH postignut je u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma. Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu", stoji u priopćenju.

Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala "udruživanjem", niti se može "razdružiti", dodaju. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva.

"Srpsko-hrvatski pokušaji 'razdruživanja' BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima", zaključuju iz SDA

Dnevnik.ba