StoryEditor
sve za majorizaciju

SDA blokira rad državnog Doma naroda kako bi spriječila izmjene Izbornog zakona BiH

Piše R.I.  /  26.04.2022., 10:59h
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas neće biti održana, objavljuju jutros bošnjački mediji, jer trojica izaslanika SDA neće nazočiti sjednici i tako će srušiti kvorum, odnosno blokirati rad ove državne zakonodavne institucije. Time će vodeća bošnjačka stranka, uz odobravanje bošnjačke oporbe, učiniti doslovno istu stvar koju mjesecima već rade srpski politički predstavnici na razini zajedničkih (državnih) institucija - blokirat će njihov nesmetan rad.

Sarajevski mediji izvještavaju Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Asim Sarajlić (svi iz SDA) neće doći na sjednicu, a to znači da neće biti kvoruma za njeno održavanje.

Naime, da bi sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH mogla biti održana, nužna je nazočnost po najmanje tri izaslanika iz sva tri kluba konstitutivnih naroda.

S obzirom na to da u Klubu Bošnjaka iz SDA dolaze tri od pet izaslanika njihov nedolazak na sjednicu znači da nema kvoruma za njeno održavanje.

Inače, danas je trebala biti održana hitna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu za izmjene Izbornog zakona BiH tako da se provedu presude ustavnoga suda i Europskog suda za ljudska prava. Predlagač izmjena su hrvatske stranke, a cilj je omogućiti nesmetan izbor političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda kao i nacionalnih manjina .

Zakon bi vjerojatno bio usvojen u Domu naroda s obzirom na to da HDZ i SNSD, koji je najavio podršku prijedlogu HDZ-a imaju ukupno osam izaslanika. To znači da imaju i opću i entitetsku većinu.

Predstavnici SDA priopćili su kako ova stranka smatra da nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje Izbornog zakona čiji je predlagač HDZ. Između ostalog, iz SDA su naveli kako je prijedlog HDZ-a neprihvatljiv u cijelosti, bez preciziranja što je too točno neprihvatljivo.

Od ranije je pak poznato kako ej za bošnjačku politiku neprihvatljivo poštivanje Ustava BiH koji kaže kako tri konstitutivna naroda u BiH imaju ista prava, pa i pravo izbora vlastitih političkih predstavnika. SDA i druge bošnjačke stranke jednostavno ne mogu prihvatiti da Hrvati nesmetano biraju vlastite političke predstavnike te su stoga spremni i blokirati državne institucije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:56