StoryEditor

​SDA blokira odluku da svako novorođeno dijete u HNŽ-u dobije naknadu od 400 KM

Piše D  /  08.05.2019., 02:05h

Očekivano je bilo kako će zastupnici već odavno usvojiti ovaj akt i tako osigurati da svako novorođenče, bez obzira na socijalni status obitelji iz koje dolazi, dobije iz županijskog proračuna jednokratnu naknadu u iznosu 400 maraka. Prema trenutno važećem zakonu, da bi se ostvarilo ovo pravo potrebno je ispuniti niz uvjeta, tako da samo socijalno ugrožene obitelji mogu dobiti ovu naknadu.

Zašto do promjena spomenutog zakona nije došlo novinari portala Ero.tel pokušali su doznati u Skupštini HNŽ-a. Kako je rekao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Tomislav Martinović, njegovi zahtjevi da se sjednica održi već mjesecima bivaju odbijeni od strane drugog zamjenika predsjedavajućeg Šerifa Špage (SDA). Jedna od prvih točaka dnevnog reda trebala je biti upravo izmjena Zakona o zaštiti obitelji sa djecom.

-Politička odluka SDA da blokira održavanje sjednice HNŽ dok se ne izabere njihov kadar za predsjedavajućeg Skupštine HNŽ i zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda po njihovoj volji doveo nas je u ovu situaciju. Neka čelnici SDA u županiji sada objasne ljudima zašto većina novorođene djece iz županijskog proračuna ne mogu dobiti barem 400 maraka. Odgovornost za ovo leži upravo na onima koji blokiraju održavanje sjednice Skupštine – rekao je Martinović za Ero.tel.

Dodao je kako postoji još nekoliko tema koje su jako važne za županiju, a koje SDA blokira odgodom zasjedanja Skupštine.

-Turistička sezona je počela, a još nismo riješili pitanje lokalnih turističkih zajednica. Nismo u stanju riješiti naknade novorođenoj djeci, kao i niz drugih važnih pitanja za županiju. Valjda je sada jasno kako su osobni interesi nekima mnogo važniji od rješavanja pitanja koje su od velikog značaja za cijelu županiju – zaključio je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ Tomislav Martinović u izjavi za Ero.tel.

Hrvatski zastupnici će uskoro poslati Špagi još jedan zahtjev za održavanje sjednice Skupštine HNŽ i ostaje vidjeti hoće li SDA i dalje županiju držati u poziciji taoca ili će početi raditi posao za kojeg su njihovi zastupnici plaćeni.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:27