StoryEditor
priopćenje

SDA: BiH bi i ranije dobila kandidatski status da nije bilo blokada SNSD-a i HDZ-a

Piše fena  /  15.12.2022., 20:33h

Stranka demokratske akcije pozdravila je odluku Europskog vijeća da odobri kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Zahvalili su partnerima u Europskoj uniji na angažmanu i podršci nastavku europskog puta Bosne i Hercegovine. 

Iz SDA navode da ta odluka jača vjeru građana u europsku budućnost Bosne i Hercegovine i predstavlja snažan poticaj institucijama da nastave raditi na ispunjavanju obveza na putu do punopravnog članstva u Europskoj uniji. 

Dodaju da je odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa trebala biti donesena i ranije, i bilo bi tako da SNSD nije blokirao državne institucije i zajedno s HDZ-om blokirao usvajanje reformskih zakona koje je Europska komisija postavila kao obvezu institucijama Bosne i Hercegovine.

Iz SDA ističu da je rad na realizaciji 14 prioriteta Europske komisije još uvijek pred nama, te da usvajanje važnih zakona i odluka koje se odnose na eliminiranje diskriminacije u ustavnopravnom sistemu, unapređenje funkcionalnosti institucija kroz uklanjanje prava veta u procesu donošenja odluka, jačanje vladavine prava, uključujući i obveznu uspostavu vrhovnog suda BiH, trebaju biti nulti prioriteti rada vlasti. 

- Stranka demokratske akcije će, kao i do sada, aktivno sudjelovati u pripremi i usvajanju odluka koje omogućavaju napredak Bosne i Hercegovine na europskom putu - priopćeno je iz te stranke.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:11