StoryEditor
njemački kancelar

Scholz upozorio Kinu da ne koristi silu protiv Tajvana

Piše fena  /  22.06.2023., 10:33h

Kancelar Olaf Scholz poručio je njemačkom parlamentu u četvrtak da je upozorio Kinu, tijekom razgovora ovog tjedna, da ne koristi silu za postizanje teritorijalnih promjena, posebno protiv Tajvana.

Scholz je ovog tjedna ugostio veliku kinesku delegaciju, koju je predvodio premijer Li Qiang, na prvom samitu 'licem u lice' od pandemije, u vrijeme rastućih geopolitičkih napetosti između Zapada i Kine.

- Odlučno odbacujemo sve jednostrane pokušaje da se silom ili prinudom promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru. To posebno vrijedi za Tajvan - kazao je Scholz, sudeći po transkriptu njegovog pripremljenog govora.

- Također smo zabrinuti za stanje ljudskih prava i stanje vladavine zakona u Kini - dodao je.

Kina, koja se nikada nije odrekla upotrebe sile da Tajvan stavi pod svoju kontrolu, pojačala je vojne aktivnosti u blizini otoka pod demokratskom vladavinom kako bi ga natjerala da prihvati kineski suverenitet.

Tajvan odlučno odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu, i obećava da će se braniti ako bude napadnut.

Obraćajući se poslanicima, Scholz je također pozvao Tursku da otvori put Švedskoj da postane članica NATO saveza, i rekao da bi Švedska trebala imati mjesto za stolom tijekom narednog samita NATO-a, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 05:47