StoryEditor
njemački kancelar

Scholz unatoč upozorenjima Kremlja: "Zamrznutu rusku imovinu ćemo iskoristiti za kupovinu oružja Ukrajini"

Piše desk  /  18.03.2024., 06:59h

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će kamate na rusku imovinu zamrznutu u EU biti iskorištene za kupovinu oružja za Ukrajinu.

Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju protiv Ukrajine u veljači 2022. godine, zapadne zemlje zamrzle su oko 300 milijardi dolara sredstava koja pripadaju ruskoj centralnoj banci. Od te sume, klirinška kuća Euroclear sa sjedištem u Briselu vrijedi oko 191 milijardu eura, a to je prikupilo skoro 4,4 milijarde eura kamata u protekloj godini.

Govoreći u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu, kancelar Scholz je rekao:

"Iskoristit ćemo neočekivani prihod od ruske imovine zamrznute u Europi za financijsku podršku kupovine oružja za Ukrajinu".

Njemački lider je također najavio planove za uspostavljanje "nove sposobnosti koalicije za raketnu artiljeriju velikog dometa", s tim da će se nabavka odvijati "na cjelokupnom svjetskom tržištu".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošlog mjeseca je predložila da se kamate od zamrznute ruske imovine koriste za kupovinu oružja za Ukrajinu. Međutim, Politico je, pozivajući se na anonimnog dužnosnika EU, u četvrtak izvijestio da su Malta, Luksemburg i Mađarska ranije ovog tjedna "izrazile rezerve" u pogledu plana.

Moskva je više puta upozoravala da bi sve radnje koje se poduzmu protiv njene imovine predstavljale "krađu". Naglašava da bi zapljena sredstava ili bilo koji sličan potez prekršio međunarodno pravo i potkopao zapadne valute, globalni financijski sustav i svjetsku ekonomiju.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 09:46