StoryEditor
njemački kancelar

Scholz: Treba da se pripremimo na dugotrajan rat

Piše hina  /  17.02.2023., 20:12h

Njemački kancelar Olaf Scholz u petak je pozvao zapadne saveznike da udruže snage i dostave tenkove Ukrajini, a Njemačka je u tome spremna preuzeti vodeću ulogu.

Otvarajući konferenciju o sigurnosti u Muenchenu, Scholz je rekao da su tenkovi nužni kako bi se održala potpora Ukrajini suočenoj s novom ofenzivom Moskve.  

"To znači da svi oni koji mogu dati tenkove to sada i učine", rekao je kancelar. Njemačka će pružiti svu potrebnu podršku u obuci, opremi i logistici, dodao je.

Berlin je ranije najavio da će Kijevu poslati 14 tenkova Leopard. Ostale vojske koje ih imaju za izvoz trebaju dozvolu Njemačke.  

Scholz je rekao da je Njemčka poslala Ukrajini više oružja od bilo koje druge države u kontinentalnoj Europi i da je zbog rata čak prekinula dugogodišnju politiku zabrane izvoza oružja.

"Našim sugrađanima koji to dovode u pitanje poručujem: ne produžuje rat naše oružje, nego upravo suprotno. Što prije ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da ne može ostvariti svoje imperijalističke namjere, to će rat prije završiti", istaknuo je kancelar.

Ipak, procijenio je da rat neće ubrzo završiti. "Mislim da je mudro da se pripremimo na dugotrajan rat", rekao je Scholz.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:31