StoryEditor
njemački kancelar

Scholz spreman na razgovor s Putinom kada "za to dođe vrijeme"

Piše hina  /  26.05.2023., 08:40h

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak da je spreman na razgovor o Ukrajini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "kada za to dođe vrijeme".

"Prošlo je dosta vremena od mog posljednjeg telefonskog razgovora. Ali kad dođe vrijeme, namjeravam ponovno razgovarati s Putinom", rekao je Scholz u intervjuu koji je objavio dnevnik Koelner Stadt-Anzeiger.

Što se tiče rješenja sukoba, "Rusija mora shvatiti da ne može biti riječ o zamrzavanju neke vrste hladnog mira, po kojem bi  sadašnja linija bojišnice postala nova granica između Rusije i Ukrajine. To bi samo dalo legitimitet Putinovom zločinačkom poduhvatu", naglasio je Olaf Scholz koji je zadnji put s Putinom razgovarao u prosincu.

"Naprotiv, moramo postići pošten mir, a uvjet za to je povlačenje ruskih trupa" iz Ukrajine, nakon što je invazija započela u veljači 2022., dodao je.

No, izričito je odbio reći bi li to povlačenje trebalo obuhvatiti i Krim koji je okupiran od 2014. Njemački kancelar ocijenio je da je na Ukrajini da točno definira što želi.

Olaf Scholz i Vladimir Putin posljednji su put razgovarali u prosincu 2022., sat vremena telefonom.

Šef njemačke vlade tada je, po tko zna koji put, pozivao, ali bezuspješno, šefa ruske države da povuče svoje trupe iz Ukrajine, dok je Vladimir Putin optuživao zapad da vodi "destruktivnu" politiku.

Od tada su bilateralni odnosi na najnižoj razini. Rat u Ukrajini natjerao je Njemačku na diplomatski i gospodarski obrat nakon što je desetljećima na ova dva područja bila bliska Rusiji.

Prije invazije na Ukrajinu Moskva je bila glavni dobavljač plina za Njemačku i jedan od njenih glavnih dobavljača nafte. Nakon ruske invazije na Ukrajinu Njemačka je također odlučila uložiti velika sredstva u svoju vojsku. Time je prekinuta duga tradicija pacifizma u zemlji, posljedica užasa nacizma.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 01:45