StoryEditor
njemački kancelar

Scholz poručio Netanyahuu: "Formula o dvije države je jedino trajno rješenje"

Piše desk  /  06.02.2024., 09:12h

Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je danas u telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da je primjena formule o dvije države uvjet za trajni mir na Bliskom istoku.

„Samo rješenje o dve države na osnovu pregovora će otvoriti izglede za trajno rješenje bliskoistočnog sukoba. To mora da se odnosi i na Gazu i Zapadnu obalu“, rekao je njemački kancelar i pozvao na centralnu ulogu „reformirane Palestinske uprave“, navedeno je priopćenju za tisak njegovog ureda.

Vlada Izraela odbija da diskutira o „dvodržavnom rješenju“, što iritira međunarodnu zajednicu i Netanyahu je više puta izrazio svoje protivljenje „palestinskom suverenitetu“.

Zapadni diplomati pokušavaju promovirati rješenje koje će omogućiti Izraelcima i Palestincima da žive u dvije odvojene i suverene države, a izgledi da se to dogodi su smanjeni zbog rata u Gazi.

Njemačka je kao i SAD odlučno podržala Izrael poslije napada Hamasa 7. listopada na izraelsku teritoriju i početka rata u Pojasu Gaze.

U razgovoru je Olaf Scholz također istaknuo „hitnu potrebu da se značajno poboljša pristup i isporuka humanitarne pomoći“ stanovnicima Pojas Gaze, označivši situaciju „vrlo zabrinjavajućom“.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:07