StoryEditor
usporeni rast

Scholz pokušava obuzdati inflaciju u Njemačkoj

Piše fena  /  30.08.2023., 16:20h

Njemačka vlada mora paziti da njene mjere ekonomske stimulacije ne potaknu inflaciju, izjavio je kancelar Olaf Scholz u srijedu, ubrzo nakon što je njegova vlada odobrila smanjenje poreza na 32 milijarde eura kako bi potakla usporeni rast.

Inflacija je porasla u četiri od šest ključnih njemačkih država u kolovozu, pokazali su podaci objavljeni u srijedu.

- Mjere za promociju ekonomije moraju biti tako ciljane i tako precizno razvijene da ne dovedu do novog porasta inflacije, nego da samo pomažu u stimuliranju rasta - kazao je Scholz na sastanku vlade u Mesebergu.

Zakon o mogućnostima rasta koji je vlada odobrila u srijedu pokriva period od 2024. do 2028. godine. On daje poticaje kompanijama da ulažu u klimatske mjere i daje porezne olakšice za istraživanje i omogućava kompanijama da nadoknade više gubitaka u odnosu na dobit iz drugih financijskih godina.

Nacrt zakona sada će ući u proces konzultacija sa saveznim državama i lokalnim zajednicama, a njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da će se čuti njihove povratne informacije.

- Želio bih, međutim, istaći jednu stvar, a to je da države i lokalne zajednice, baš kao i savezna vlada, moraju imati interes da osiguraju ekonomsku snagu naše zemlje - kazao je Lindner, pozivajući ih da podrže zakon.

Njemačka ekonomija - najveća u Europi - stagnirala je u drugom tromjesečju, ne pokazujući znake oporavka od zimske recesije i učvrstivši svoju poziciju jedne od najslabijih velikih svjetskih ekonomija.

05. svibanj 2024 15:59