StoryEditor
posjet ateni

Scholz: Neprihvatljivo je da Turska osporava suverenitet Grčke, postoje vojne prijetnje

Piše HINA  /  27.10.2022., 12:04h

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji boravi u službenom posjetu Ateni, ocijenio je u četvrtak da nije prihvatljivo da Turska, kao članica NATO-a, osporava suverenitet druge članice Saveza, Grčke.

- Nije prihvatljivo da jedan partner u NATO-u osporava suverenitet drugoga, rekao je Scholz u intervjuu za grčki dnevni list Ta Nea.

- To je istina kada postoje više ili manje prikrivene vojne prijetnje, dodao je.

Scholz je stigao u Atenu u srijedu navečer iz Pariza, a dan je započeo posjetom Akropoli s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Odnosi između Atene i Ankare su zategnuti već godinama, u prvom redu zbog razgraničenja u istočnom Mediteranu.

Dugogodišnji spor obnovljen je zadnjih godina pokušajima Turske da istražuje ležišta plina u spornim vodama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Grčku, članicu Europske unije, da "okupira" otoke u Egejskom moru čiji je status uređen sporazumima usvojenima nakon Prvog svjetskog rata.

Grčki premijer je na neformalnom europskom samitu u Pragu početkom listopada čak napustio službenu večeru tijekom govora turskog predsjednika.

U zadnje vrijeme dvije zemlje međusobno se optužuju i za nesreće brodica s migrantima na moru.

U razgovoru za francuski časopis Le Point, Micotakis je kritizirao "neviđeno agresivni jezik" Turske prema Grčkoj.

- Zadnje vrijeme bilježimo neospornu eskalaciju turske retorike, s neviđeno agresivnim jezikom i uvredljivim izjavama prema mojoj zemlji i meni osobno, rekao je.

- Turski predsjednik sada govori da može napasti moju zemlju po noći, rekao je.

- Ne može se ignorirati da te riječi potvrđuju agresivan i ekspanzionistički pristup prema Grčkoj, naglasio je, napomenuvši da se tursku retoriku koristi u interne izborne svrhe.

Dobrosusjedski odnosi između Grčke i Turske važni su ne samo za te dvije zemlje, nego za cijelu Europu, naglasio je Olaf Scholz.

Pozvao je dvije zemlje da riješe pitanja dijalogom i na osnovi međunarodnog prava.

Njemačka zbog svoje velike turske zajednice i osjetljivog migrantskog pitanja nastoji sačuvati dijalog s Ankarom.

- Naš zajednički cilj, naša misija mora biti iskorištavanje svog gospodarskog potencijala istočnog Mediterana za dobrobit svih zemalja, ocijenio Scholz istaknuvši da bi Berlin mogao tome pridonijeti u mjeri koju zainteresirane strane budu smatrale korisnom.

Scholzu je to prvi službeni posjet Grčkoj otkako je u studenom prošle godine preuzeo dužnost na čelu tripartitne koalicije (socijaldemokrati, Zeleni i liberali).

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:49