StoryEditor
njemačka

Scholz na udaru oporbe zbog odbijanja slanja tenkova u Ukrajinu

Piše hina  /  22.09.2022., 17:44h

Njemačka demokršćanska oporba optužila je u četvrtak kancelara Olafa Scholza da svojim odbijanjem slanja tenkova Ukrajini unosi razdor u Europi.

„Kancelar svojom politikom unosi razdor u Europi. Razočaranje kod partnera na istoku je ogromno zbog toga što se na Njemačku ne može osloniti“, rekao je vanjskopolitički glasnogovornik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Norbert Roettgen.

On je kritizirao Scholzovo (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) daljnje odbijanje isporuke tenkova Ukrajini što, prema njegovom mišljenju, produljuje rat.

„Vojni pritisak na Rusiju i njezino povlačenje je preduvjet za ulazak u fazu pregovora“, rekao je Roettgen.

Zastupnički klub demokršćanske Unije CDU/CSU planira u Bundestagu podnijeti zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Ukrajini.

U zahtjevu se navodi da se od vlade traži izdavanje dozvola za isporuku borbenih i transportnih oklopnih vozila „iz industrijskih zaliha“.  

„Unija time želi povećati pritisak na saveznu vladu kako bi napokon odustala od svog pogrešnog pravca i pomogla Ukrajinu svim sredstvima koje joj stoje na raspolaganju“, rekao je demokršćanski političar Roettgen.

Njemački kancelar Scholz u srijedu navečer je iznova odbacio isporuku tenkova Ukrajini te naglasio kako je Njemačka do sada Ukrajini isporučila „mnogo oružja“ što je djelomice doprinijelo uspjehu ukrajinske vojske u borbi protiv ruskih snaga.

On je dodao kako Njemačka, kada je u pitanju isporuka tenkova, djeluje u dogovoru s NATO partnerima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je prije desetak dana Njemačku da ignorira pozive Kijeva za slanje tenkova Leopard i borbenih vozila pješaštva Marder, naglasivši da Berlin kao izgovor koristi samo „apstraktne strahove i izlike“. Kuleba često kritizira Njemačku da je spora u slanju oružja, sugerirajući da je razlog tome strah Berlina da će antagonizirati ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

U nedavnim razgovorima s Kulebom njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock obećala je daljnju vojnu pomoć Ukrajini te nije odbacila slanje tenkova, dodavši kako će za tu zemlju pogođenu ratom „idući tjedni i mjeseci biti ključni“. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:47