StoryEditor
njemački kancelar

Scholz: "Bugari, prestanite blokirati Makedoniju prema EU"

Piše hina  /  11.06.2022., 20:41h

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Bugarsku da prestane blokirati pregovore Sjeverne Makedonije o pristupanju Europskoj uniji i poručio da blok ne bi trebao rušiti nade o članstvu drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Scholz, koji je posjetio Sofiju u sklopu dvodnevnog putovanja toj regiji uoči sastanka čelnika Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana 23. lipnja, kazao je da je osjetio obnovljenu voljnost Unije da se proširi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Scholz: Vidim prostor za napredak

Rat je upozorenje da se zemlje Zapadnog Balkana moraju hitno približiti bloku 27 zemalja kako bi se suprotstavile ruskom i kineskom utjecaju.

"Vidim prostor za napredak", kazao je Scholz na tiskovnoj konferenciji s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim. "U narednim danima ostat ćemo u bliskom kontaktu."

Petkov je potvrdio stajalište Bugarske da Sjeverna Makedonija mora zadovoljiti tri uvjeta vezana za povijesne i kulturološke prijepore između dviju zemalja te je pozvao Bruxelles da jamči da su ispunjena.

Problematika je delikatna, što se vidi u unutarnjoj politici Bugarske. Ovaj je tjedan jedan od četiriju koalicijskih partnera Petkova dao ostavku te ga, između ostalog, optužio da je spreman ukinuti veto, što je u suprotnosti s nacionalnim interesima. Trenutna glavna prepreka je spor s Bugarskom oko povijesti i jezika.

Scholz je jučer bio u Srbiji i na Kosovu

Scholz, koji je preuzeo ulogu posrednika tijekom svog putovanja po Zapadnom Balkanu, označio je kao prioritet vanjske politike pridruživanje Zapadnog Balkana EU, kako bi se ublažile rastuće regionalne napetosti i suprotstavilo ruskom i kineskom utjecaju.

Jučer je posjetio Srbiju i Kosovo, koje je 2008. proglasilo neovisnost od Beograda, gdje je pozvao čelnike da postignu sporazum o normalizaciji odnosa. Ranije danas u Skoplju Scholz je rekao kako bi Europska unija trebala započeti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi konačno ispunila svoje obećanje o integraciji Zapadnog Balkana.

U Skoplju je rekao i da je ruska invazija na Ukrajinu dodatno istaknula važnost europskog zajedništva te je pohvalio potporu Sjeverne Makedonije sankcijama Kremlju. Tijekom govora koji je u Skoplju održao pokraj premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog Scholz je rekao da je zbog ruske invazije na Ukrajinu važno da Europa bude ujedinjena. 

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 01:52