SARAJEVO, 5. listopada (FENA) - Pres-konferencija visokog predstavnika Christiana Schmidta. Foto FENA/Amer KajmovićAMER KAJMOVIć - Fena
StoryEditor
visoki predstavnik u bih

Schmidt: Vodim računa da se ne oskrnavi duh Daytona, cilj međunarodne zajednice je funkcionalna BiH

Piše desk  /  06.10.2022., 11:51h

"Cilj mi je da poslove i zadatke obavljam koji proizilaze iz Dejtonskog ugovora i da pokrenem stvari i da vodim računa o tome da se negdje ne oskrnavi duh samog sporazuma. Dakle, odluke koje donosim su moje odluke i vidi se da ih ja donosim iz ove perspektive. Ne mogu čekati da se o svemu dogovori", navodi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE).

Schmidt je tako prokomentirao izjavu Europske unije (EU) koja je stigla nakon što je on u nedjelju nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, a koje je EU ocijenila njegovim “ličnim”.

“Želio sam da birači u nedjelju donesu svoje odluke prije nego ja donesem izmjene koje se odnose na onaj period nakon izbora. Mislim da je svakako bolje tako nešto objaviti prije prebrojavanja glasova kako nitko onda ne bi imao utisak da sam na bilo koji način vodio računa koliko je koja partija dobila glasova ili koliko joj treba ili nešto slično. Tako da sam imao vrlo kratak rok u stvari, na neki način sam tu bio u konkurenciji sa SIP-om da objavim tu svoju odluku i tako je to urađeno”, kazao je Schmidt.

Kaže da je razgovarao sa strankama i nevladinim organizacijama prije donošenja odluke.

“I s drugim sam razgovarao isto tako sedmicama i prije nego sam donio odluku, ali sam o odluci samoj ja odlučio, i potpisao sam je u nedjelju ujutro, a onda je počelo informiranje, ali to je bilo već gotovo.”

Iz Europske unije kažu kako je ova odluka bila lična, a nema ni potvrde da je ova institucija podržava.

“Znate, cilj mi je da poslove i zadatke obavljam koji proizilaze iz Dejtonskog ugovora i da pokrenem stvari i da vodim računa o tome da se negdje ne oskvrnavi duh samog sporazuma. Dakle, odluke koje donosim su moje odluke i vidi se da ih ja donosim iz ove perspektive. Ne mogu čekati da se o svemu dogovori. Može se poći od pretpostavke kada i Europska unija, kao i države PIC-a (Vijeće za provođenje mira u BIH), kao i Amerikanci, Kanađani, Japanci i ostali, svi su suglasni po jednom pitanju, po jednom cilju, a to je strateški cilj da zajedno sa mnom razvijaju ovu zemlju ili da je dovedu do tačke kada će ona sama o sebi odlučivati.”

“I ja zbog toga razumijem da u Europskoj uniji postoji određena vrsta nestrpljenja i da neki smatraju isto tako da je sada već vrijeme da visoki predstavnik ne donosi odluke nego da se odluke donose u parlamentu, i ja se s EU slažem po tom pitanju, i u tom cilju i ne bi trebalo biti da za 30 godina i dalje visoki predstavnik donosi ovdje odluke u demokraciji koje treba da donese parlament i birani predstavnici”, kaže Schmidt.

Odgovarao je i na pitanje hoće li možda još teže biti popuniti Klub iz reda srpskog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta?

“To je pravo pitanje. To je točno. Ali, evo, dopustite da odem jednu sekundu unazad. Ustvari, time ne opisujete probleme Izbornog zakona gdje je od 17 postalo 23, nego je to ustvari glavni problem u BiH i mi se na to moramo osloniti i od toga početi. Dakle, odluke koje je donio Wolfgang Petrisch, one kažu, isto tako, da i u Federalni Dom naroda treba da uđu predstavnici svih naroda, jer, i tada, ta odluka već nije bila sasvim načelna i trebalo je osigurati mjesta da dođe dovoljno Srba.”

Komentirao je i to hoće li biti formirana vlast nakon 2014. godine, prvi put ovdje na području Federacije BiH?

“Vidim da su danas predsjednik i njegovi dopredsjednici u Federaciji u roku koji sam ja dao, do petka, napravili prijedlog za imenovanje sudaca i poslali su to Domu naroda. Čini mi se da smo, ipak, donekle na pravom putu. Isto sam rekao dvije stvari. Prvo, bez osnovne spremnosti svih da međusobno surađuju, ne samo da će biti teško ovo pitanje, nego neće funkcionirati ni država. Zbog toga, u suštini, to nije testiranje tko će ovdje pobijediti, onaj tko to ne želi ili visoki predstavnik. Ne. Ovo je okvir kojeg sam ja dao i taj okvir se mora ispoštovati, a moraju ga ispoštovati političke, odgovorne osobe. Točno je, mi ćemo učiniti sve, u svakom slučaju, da to podržimo i ja mislim da su, kada je riječ o ovim ciljevima, i Europska unija i Sjedinjene Američke Države i visoki predstavnik u potpunosti usuglašeni po tom pitanju i imaju isto mišljenje. Da ili ne, odnosno, hoće li neko dobiti, a neko izgubiti, to se ne adresira visokom predstavniku. To se adresira, ustvari, političarima koji su izabrani, pa neka sada pokažu što znaju i umiju”, kaže Schmidt.

Cijeli intervju pročitajte na RSE.

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 12:53