StoryEditor
visoki predstavnik

Schmidt u SAD-u: "Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH..."

Piše Desk  /  24.11.2021., 21:09h
Visoki predstavnik Christian Schmidt je 22. i 23. studenog 2021. godine boravio u Washingtonu kako bi sa službenicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao o aktualnim političkim događanjima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a je priopćeno kako je tijekom sastanaka s visokorangiranim službenicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podtajnicu State Departmenta Victoriju Nuland, visoki predstavnik govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnoj razini, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

"Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tijekom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će Bosni i Hercegovini priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uvjeta za okončanje međunarodne supervizije", rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Tijekom posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i s Alinom Iancu, šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Bosnu i Hercegovinu, te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom "Bosna i Hercegovina i stabilnost na Zapadnom Balkanu" u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:40