StoryEditor
dan državnosti

Schmidt: Suradnja institucija BiH ključna za prosperitet i zajedničku budućnost

Piše desk  /  23.11.2023., 17:47h

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se danas priopćenjem za javnost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, navodeći kako je 25. studenog značajan datum u povijesti Bosne i Hercegovine.

- Obilježavajući 25. studenog kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, povezan sa povijesnim zasjedanjem ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH), koje je održano prije 80 godina, i prisjećajući se ovog ključnog trenutka iz prošlosti BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne suradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti - navodi se u priopćenju, prenosi RTV Herceg Bosne.

Visoki predstavnik, istovremeno, ističe kako institucije Bosne i Hercegovine, uspostavljene Daytonskim sporazumom 1995. godine, imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti.

- Prisjećajući se sjednice ZAVNOBIH-a, ističemo važnost usklađenog rada ovih institucija u cilju rješavanja izazova i korištenja šansi koje im se pružaju. Suradnja između Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i vlada dva bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere suradnje, inkluzivnosti i napretka - rekao je Schmidt.

U tom je kontekstu poručio kako "lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja".

- Očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost je osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji, čime se stvaraju uvjeti za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja BiH da se pridruži Europskoj uniji. U Europi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, Bosna i Hercegovina ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu povijesnog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Daytonskom sporazumu - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

21. veljača 2024 01:33