StoryEditor
VISOKI PREDSTAVNIK

Schmidt: Strani suci u Ustavnom sudu ostaju, moja pozicija će biti prošlost kad BiH uđe u EU

Piše Desk  /  26.03.2024., 18:23h

“Ja vam mogu reći da se to odnosi na sve države članice, uključujući i državu koju sam ja predstavljao, Njemačku, međunarodne sudije će ostati. To je dio zajedničkih napora da se restruktuira mir i uspostavi saradnja“, rekao je večeras Schmidt.

U današnjem obraćanju u kojem je saopćio da donosi odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je poručio također da će međunarodne sudije ostati dio Suda BiH.

"BiH će biti kredibilna u EU, kada budu kredibilne njene institucije" 

“Nemam namjeru da se ovome posvećujem svaki dan i želio bih da smo mogli doći do odluka ranije. Ljudi imaju pravo da budu sigurni da će njihov glas u izborima biti prebrojan onako kako je dat i u tom ključnom trenutku BiH, mislim na EU integracije, građani moraju biti sigurni da će političari donositi važne odluke. Oni su izabrani od strane birača i da se pobrinemo da se svaki glas ispravno prebroji”, kazao je Schmidt u obraćanju pojašnjavajući svoju odluku.

“Moram reći da BiH može imati kredibilitet u svojim EU nastojanjima samo ako ima kredibilne institucije“, dodao je.

"Kad BiH bude dio EU, moja će pozicija biti prošlost" 

“Moja pozicija jednog dana kada BiH bude dio EU, moja pozicija će biti stvar prošlosti. Mnoge stvari će biti riješene i moj mandat će biti ispunjen. Kako ovih dana govorimo o međunarodnim sudijama, moram malo reći da moramo pogledati EU sporazume”, ističe u obraćanju visoki predstavnik.

“Ja vam mogu reći da se to odnosi na sve države članice, uključujući i državu koju sam ja predstavljao, Njemačku, međunarodne sudije će ostati. To je dio zajedničkih napora da se restruktuira mir i uspostavi saradnja“, dodao je Schmidt.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 21:54