StoryEditor
visoki predstavnik

Schmidt neodređeno o legitimnom predstavljanju Hrvata: Treći entitet ne postoji, to je osnova za moj rad

Piše Fena  /  30.09.2021., 15:54h
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da podržava izbornu reformu koja će zemlju približiti Europskoj uniji, te se nada postizanju sporazuma o takvim promjenama uoči izbora koji se održavaju u listopadu sljedeće godine.

- Bilo bi dobro da se promjena izbornog zakona dogodi na vrijeme prije izbora u listopadu 2022. godine - rekao je Reutersu visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, misleći na promjene prema jednakim i demokratskim pravima za sve građane.

- Odluke Europskog suda za ljudska prava nisu provedene, poput presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da se netko tko se ne identificira ni kao Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne može kandidirati za predsjednika. To mora biti promijenjeno - rekao je Schmidt.

Njegov ured nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Schmidt, bivši njemački ministar, izjavio je da trenutni zakon ne ispunjava međunarodne zahtjeve, uključujući sudske presude.

Visoki predstavnik u BiH je također komentarao pritužbe Hrvata u BiH da zakon ne garantira jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - Hrvate, Srbe i Bošnjake - Schmidt se pozvao na Daytonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan u kojoj su većina Bošnjaci i Hrvati, a drugi u kojoj su većina Srbi.

- Daytonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad - rekao je.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2021 13:07