StoryEditor

Schmidt poručio: Nisam tu da bi gledao i čekao već da budem aktivan

Piše D  /  03.08.2021., 01:08h

Prvi zadatak u Schmidtovoj agendi nakon preuzimanja dužnosti upravo je sastajanje s članovima Predsjedništva BiH.

"U skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom ću kao prvog partnera u svom radu vidjeti Predsjedništvo", rekao je.

Međutim, član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik nije želio prisustvovati sastanku. Dodik je u Predsjedništvu BiH odgovorio na pozivnicu, a kasnije je negirao da će doći zbog toga što je Narodna skupština RS-a odlučila da Srbi iz tog entiteta bojkotiraju rad u državnim institucijama.

"Žao mi je što danas nisu bila prisutna sve tri člana Predsjedništva. Prošlog tjedna sam obaviješten da će 3. kolovoza sve trojica biti ovdje i da nakon toga neće biti dijaloga, pa se sada nadam da će biti obrnuto", prokomentirao je Schmidt.

On je uvjeren da će iznaći prilike da radi zajedno i s Dodikom.

"Sastajat ćemo se i surađivati, jer nam je to svima obaveza - da zajedno radimo u interesu države i ljudi BiH. Tako da ću nastaviti raditi sa svima i uvjeren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga. Svi koji su na funkcijama na državnom nivou i u entitetima moraju da rade na istom cilju. Ne može se očekivati da neko dođe izvana i napravi čudo, svi moraju razmisliti o tome kako oni mogu doprinijeti", rekao je.

Iako smatra da bh. političari ne smiju čekati pomoć izvana, kaže da će se on ipak založiti za BiH i pomoći joj u njenom napretku.

"Obavljat ću dužnost s čvrstom odlučnošću da pomognem građanima ove zemlje, iskoristit ću snagu međunarodne zajednice i svoj utjecaj da to i postignem. Računam na tijesnu suradnju s Europskom unijom, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta BiH za pridruženje EU i na programu 5 + 2", kazao je.

Na kraju je naglasio kako nije došao u BiH da bi samo gledao što se događa i čekao, nego da je tu da bude aktivan.

"Budite uvjereni da će tako i biti", Schmidtov je zaključaK, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:06