StoryEditor
visoki predstavnik

Schmidt poručio Dodiku: "Kada sudac odsvira morate stati, prestati, zaustaviti se"

Piše desk  /  13.04.2022., 21:00h
Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je u emisiji Pressing Miloradu Dodiku "da ne vodi politiku kao parni valjak", ali i to da, kada "sudac svira kraj, treba stati".

Dodik je danas izjavio kako neće poštivati odluku Visokog predstavnika kojom je suspendiran Zakon o nepokretnoj imovini RS.

- Ja mu mogu samo savjetovati da ne vodi politiku kao parni valjak. Politika se sastoji od suradnje, razmišljanja i mudrosti. Ako je bio nervozan i ne zna kuda, onda se pravi veliki i jak. Preporučujem da razmisli kakve posljedice to može imati ne samo po njega, već i za one koji će poslušati te pogrešne naredbe. Moraju se poštovati odluke i odluke međunarodne zajednice. Pogled u Daytonski ugovor i Aneks 10, član 5 će pomoći - rekao je Schmidt.

Šta je crvena linija

Naveo je kako je Njemačka već prekrižila neke projekte pomoći za Trebinje, a da je Velika Britanija donijela sankcije. Naglasio je kako one nisu usmjerene protiv građana već pogrešne politike, što nije bilo potrebno.

- Ako igrate nogometnu utakmicu, morate se pridržavati pravila. Kada sudac odsvira morate stati, prestati, zaustaviti se. Kada sudac izvuče žuti karton to se upiše. Ako neko misli da za njega sve to ne važi i da može narediti da igra ide dalje, onda je za njega igra završena - kazao Schmidt u metafori.

Što je crvena linija nakon koje će smijeniti Dodika?

- Želim da državne institucije u BiH donosu odluke. Zato sam ovaj zakon samo suspendirao. To znači ovaj slučaj treba biti odlučen na Ustavnom sudu. U prosincu sam pisao Parlamentu i rekao sjedite, spremni smo da pomognemo i da to mora biti državni zakon, a ne 10-15 različitih zakona. Mora se razmisliti kakva opterećenja dolaze za građane Trebinja, Banja Luke i drugih gradova ako nastave ovako - rekao je Schmidt.

Tužiteljstvo mora donijeti odluku

Na pitanje šta će uraditi ako osporeni zakon stupi na snagu kako je Dodik rekao, Schmidt je rekao da Tužiteljstvo mora donijeti odluku.

- Ali, i takve odluke koje neko isfantazira, one se zapisuju negdje. Papir sve trpi i ponekad je potrebno malo pričekati. Doći će trenutak pravde. Zbog toga sam međunarodnoj zajednici i investitorima rekao da paze da sve što rade bude uredno i zakonito. Isto tako svi građani mogu raditi, moraju raditi po tome. Ne mogu pozvati nekoga da krši zakon. Za nekoga tko je izgubio ili gubi tlo pod nogama, to nije dobro po njega ni njegove birače - rekao je.

Na navode koji su demantirani da će EUFOR i NATO uhititi Dodika, kao i današnju izjavu da mu je sigurnost ugrožena pa su ga oklopna vozila čuvala, Schmidt se nasmijao.

- Od sviju se traži da izvrše svoje obaveze. Nije riječ o tome da moraju praviti barikade, to je glupost. Netko je preuzeo odgovornost i obaveze prema svojim ljudima i treba ih u mandatu obavljati pravilno i korektno. Takvim izjavama stvari se još više potpiruju. Ne može biti da vlastiti ljudi i administracija odgovaraju za vas. Zamislite situaciju da neki državni službenik u Banjoj Luci treba donijeti odluku. Prepušten je sam sebi i na ledini. A te barikade, očito postoje neke duhovne koje treba otkloniti. Službenici su u škripcu jer ne znaju što učiniti. Ako studentu u prvom semestru prava postavite pitanje on će vam reći, moram se držati prava - kazao je.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:40