Sarajevo, 27.7.2022.- Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo je u srijedu djelomične izmjene izbornog zakona no one su uglavnom tehničke prirode i ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim. Schmidt je u izjavi medijima u Sarajevu potvrdio da je od danas na snazi paket izmjena izbornog zakona što ga je donio temeljem svojih bonskih ovlasti. foto HINA/ FENA/ Hazim Aljović/ uaHINA -
StoryEditor
visoki predstavnik

Schmidt pisao tužiteljima: Integritet izbora mora se sačuvati, imate moju podršku

Piše desk  /  29.09.2022., 17:41h

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je uputio pismo glavnim tužiteljima na svim razinama pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a u vezi s pripremama za predstojeći izborni dan u nedjelju 2. listopada.

"Slobodni i pošteni izbori temelj su demokracije. Svim građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da ostvare svoja demokratska prava na takvim slobodnim, poštenim i demokratskim izborima, pa shodno tome to aktivno biračko pravo građana mora biti i zaštićeno", napisao je Schmidt.

Eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i potiču nepovjerenje javnosti u izborni proces. Stoga je u slučajevima takvih zloupotreba neophodno ozbiljno i ekspeditivno postupati i za takva se djela treba utvrditi odgovornost.

"Zato je Bosni i Hercegovini potrebna čvrsta riješenost svih njenih institucija da spriječe takve zloupotrebe, a u slučaju da se pak zloupotrebe eventualno pojave, i odlučnost i spremnost njenog pravosuđa i tijela za provedbu zakona da se pobrinu da oni koji su odgovorni za bilo kakve vidove nepoštenog postupanja u izborima budu otkriveni i sankcionirani. Integritet izbora mora se sačuvati", naveo je.

Kaže kako je siguran da sve svoje odgovornosti tužitelji shvaćaju veoma ozbiljno i da su osigurali uvjete za otkrivanje eventualnih prekršaja, kao i uvjete koji će građanima omogućiti da se osjećaju slobodno i ohrabreno da prijave ponašanje koje se smatra nezakonitim, a koje će naići na brzu reakciju tužitelja.

"Ključno je da pravosuđe i tijela za provedbu zakona brzo reagiraju na eventualne nezakonitosti. Uvjeravam vas da imate svu moju zahvalnost i podršku u vašoj borbi protiv kriminala,“ stoji u pismu visokoga predstavnika", poručio je Schmidt tužiteljima.

Dnevnik.ba

28. studeni 2022 02:17