SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Pres-konferencija visokog predstavnika Christiana Schmidta. Foto FENA/Amer KajmovićAMER KAJMOVIć - Fena
StoryEditor
visoki predstavnik

Schmidt: Odluka o izmjenama Izbornog zakona je isključivo moja, Zagreb nema ništa s tim

Piše Hina  /  26.01.2023., 11:16h

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je kako je bila isključivo njegova odluka nametnuti izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini odbacujući tvrdnje da je to učinio po nagovoru Zagreba.

"Tu sam odluku pisao uz pomoć pravnika koji imaju jako mnogo iskustva i zbog toga je ta odluka moja. Nosim je na grbači", rekao je Schmidt u intervju za N1 televiziju odgovarajući na upit jesu li izmjene izbornog zakona donesene u koordinaciji s vlastima u Hrvatskoj. 

Istaknuo je da su te izmjene donijele pozitivne učinke. "I dalje smatram da imamo pozitivne učinke te odluke. Više nemamo blokade HDZ-a", istaknuo je njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH. 

"Odluku sam donio sam"

Na upit kako komentira to da se premijer Andrej Plenković pohvalio da je s njim mjesecima razgovarao oko tih reformi, Schmidt je istaknuo da je i s drugim političarima u BiH razgovarao o toj temi. 

"Razgovarao sam i s (Draganom) Čovićem, (Bakirom) Izetbegovićem, (Nerminom) Nikšićem…  Odluku sam donio sam", rekao je. 

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u BiH 2. listopada prošle godine visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt promijenio je način biranja izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH te način funkcioniranja tog entiteta i izbor izvršne vlasti. Pritom je smanjio mogućnost da tri i pol puta brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate kako bi ih kasnije izbacili iz posrednog izbora izvršne vlasti. 

Eskalacija nasilja

Schmidt je, komentirajući odluku o dodjeli priznanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Banjoj Luci, pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se distancira od ruskog predsjednika.   

"Preporučujem da se razmisli na koji način se može povećati distancu prema Putinu i njegovom ratu. Ništa dobro ne donose ekscesi koje vidim u Srbiji. Nepodnošljivo je da mlade ljude iz Srbije, ili odakle god, da ih troše kao plaćenike za Kremlj i neke prijatelje agresije", rekao je Schmidt. 

Dodao je kako bi se prešla crvena linija nakon koje bi reagirao u slučaju da vlasti u Republici Srpskoj počnu s novačenjem pripadnika za zloglasnu Wagner grupu koja ratuje u Ukrajini. Upitan o mogućoj eskalaciji nasilja u slučaju da SDA Bakira Izetbegovića bude posve isključena iz vlasti na više razina, Christian Schmidt je odgovorio da takav rasplet neće dopustiti. 

"Državni udar je protuustavan. Onda ćemo djelovati. Ja neću prihvatiti ako bude nešto ofenzivno", rekao je. Dodao je kako vlada veliki antagonizam između najveće bošnjačke stranke SDA i većine drugih političkih stranaka. 

Dnevnik.ba

20. ožujak 2023 16:05