StoryEditor
visoki predstavnik u bih

Schmidt: Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a desilo se sračunato političko manipuliranje

Piše desk  /  03.11.2022., 17:38h

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozdravio je produženje EUFOR-ove misije ALTHEA za koju tvrdi da ostaje suštinski faktor u osiguranju sigurnosti u BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku o produženju mandata misije EUFOR Althea koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a, te naglasio da očekuje ubrzano formiranje vlasti, prenosi Klix.

Schmidt je naglasio da je njegov stav da je misija EUFOR Althea i dalje suštinski faktor u osiguranju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

"S konačnom potvrdom izbornih rezultata od strane Središnjeg izbornog povjerenstva, visoki predstavnik sada od svih stranaka u BiH očekuje da ubrzano krene u formiranje vlasti koja će se pozabaviti ključnim izazovima, uključujući i uklanjanje diskriminacije iz izbornog sistema u skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te poboljšanje integriteta izbornog procesa", naveo je Schmidt.

Visoki predstavnik se vjerojatno osvrnuo i na jučerašnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, gdje je veleposlanik Bosne i Hercegovine pri UN-u, Sven Alakalaj stao uz rame Rusiji u kritikama visokoga predstavnika u BiH.

"Predizborna kampanja je završena. Vrijeme za sračunato političko manipuliranje - što smo, nažalost, vidjeli i tijekom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a - je završeno. Sada je vrijeme da se uradi konkretan posao koji građani BiH očekuju: ispunjavanje uvjeta za integraciju u EU, poticanje ekonomskog razvoja, ublažavanje posljedica inflacije i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje", rekao je visoki predstavnik.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:12