StoryEditor
visoki predstavnik u bih

Schmidt: "Komšić nije trebao iznositi osobne stavove već isključivo stanje kakvo je u zemlji"

Piše desk  /  03.11.2023., 11:14h

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gostovao je jutros u jutarnjem programu BHRT-a gdje je govorio o aktualnim temama i njegovom izvještaju koji je prezentiran u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Schmidt je prvo odgovorio na pitanje zašto osobno nije prisustvovao u New Yorku i da li je to zato što nije dobrodošao u UN-u. Odgovara kako je imao nekih obaveza zbog kojih je morao ostati u Sarajevu i da je u New Yorku svakako dobrodošao; bio je prošle godine, a planira ići ponovo u travnju ili svibnju naredne godine, kada će ponovo biti prezentiran izvještaj.

O izvještaju koji je pročitao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Schmidt kaže da nije trebao iznositi neke osobne stavove, već isključivo stanje kakvo je u zemlji.

- Uz dužno poštovanje Komšiću, mislim da je dobro da svi zajedno radimo da ova zemlja napreduje na putu prema EU. Mislim da sam sa svoje strane učinio mnogo, nažalost, predstavnici BiH moraju prvo riješiti neka svoja unutrašnja pitanja – kazao je Schmidt.

Također, kako ne može u cjelini prokomentirati Komšićev govor jer nije točno pročitao sve što je on jučer priopćio pred UN-om.

- Prije svega, rekao bih da je Vijeće sigurnosti UN-a mjesto gdje ne biste trebali pričati o nečijim stavovima ili pozicijama već prezentirati isključivo činjenice. Mi smo imali situaciju gdje nismo imali suce, dom naroda i morao sam intervenirati, nismo imali vlade. Mislio sam da je moj posao da nešto promijenim po tom pitanju - ističe visoki predstavnik.

Naglasio je, još jednom, da su političari ti koji moraju sjesti i donijeti najbolje rješenje za ovu državu. Na pitanje da li je njegova odluka da suspendira Ustav BiH na 24 sata bila izlobirana od Hrvatske i Andreja Plenkovića, Schmidt je odgovorio: -

- Ne bih volio da budem uključen u neke interne politike i kampanje, ali ja svoje odluke donosim sam. Neki su zadovoljni, neki nisu, ali dugoročno bi ih svi trebali prihvatiti. Moj posao je da ispravim nešto što ne funkcionira.

Također, Komšić je u svom govoru u UN-u rekao kako Schmidt u izvještaju nije naveo prosvjede građana ispred OHR-a, na što visoki predstavnik odgovara da se njegov izvještaj odnosi na period za prethodnih pola godine, a da u tom periodu nije bilo prosvjeda pred zgradom OHR-a. Podsjetio je na prosvjede na entitetskoj administrativnoj liniji, ali da to nisu prosvjedi pred sjedištem OHR-a koje spominje Komšić.

Potom, govorio je o relaciji s političkim predstavnicima koji dolaze iz RS.

- Znam da je bio onemogućen moj dolazak u RS, ja nastavljam da idem u RS i ići ću i mislim da moramo razgovarati i sa predstavnicima RS-a o temama koje uključuju, između ostalog, povratnike. Nedavno sam posjetio bračni par u Višegradu koji su bili napadnuti i moramo raditi na tome da Aneks 7 bude funkcionalan - kaže Schmidt.

- Da nisam spomenuo secesionističku politiku Dodika moj izvještaj bi bio manipulativan. Iznenađen sam jer je Cvijanović uputila pismo gdje je pitala da li je moje imenovanje legitimno i dobila je konkretan odgovor. Moje pitanje je da li ona manipulira nekim tezama, oni kao da žive u nekom izoliranom svijetu gdje nisu svjesni šta su problemi i pozivam Cvijanović da javno sa mnom razgovara i da mi kaže koje su to pritužbe RS-a i spreman sam da razgovaram s njom - poručuje Schmidt.

O Dodikovim pričama o ujedinjenju RS-a s Crnom Gorom i Srbijom, Schmidt je posjetio na referendum u Crnoj Gori 2005. godine kada su se građani jasno izjasnili da žele samostalnost i nezavisnost. Također, naglasio je kako niti jednom do sada nije primjetio da službeni Beograd dovodi u pitanje njegovu poziciju, funkciju i legitimitet.

Na pitanje ima li namjeru smijeniti Dodika ako nastavi sa svojom secesionističkom politikom, Schmidt odgovara da su sve karte i opcije na stolu, a da je to odluka o kojoj mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve stvari - između ostalog stav i mišljenje građana. Ipak su, kako on kaže, oni ti koji biraju svoje predstavnike.

O prozivkama koje konstantno upućuje državni ministar sigurnosti Nenad Nešić, kaže da je Nešić taj koji je odgovoran za sigurnost svih onih koji su u BiH pa i za njega osobno.

- Što je posao ministra sigurnosti - da osigura sigurnost za sve u zemlji pa i za mene. Za sve neka se obrati Ministarstvu vanjskih poslova jer su oni nadležni za moju funkciju i poziciju. Njegov zadatak je da garantira i moju sigurnost, a ako toga nije svjestan, onda on zapravo nije shvatio svoj zadatak. Treba prestati sa igrama i raditi svoj posao - poručuje on.

Jasan stav

O presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu Kovačević, istakao je da sve presude moraju biti primijenjen, počevši od presude Sejdić-Finci. Za kraj, komentirao je posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je u srijedu boravila u Sarajevu.

- Mislim da je ona iznijela jasan stav, a njena poruka je bila da moramo raditi jer ako budete radili poboljšat će te situaciju. Neki ljudi misle da kada netko dođe samo će donijeti novca. Ona je bila jasna kada je rekla da je ova zemlja europska, pripada njenim građanima, a ne međunarodnoj zajednici. Predstavnici građana moraju raditi, postizati napredak ali ima toliko toga još na čemu se mora raditi - zaključuje Schmidt.

Dnevnik.ba

18. veljača 2024 02:06