StoryEditor
visoki predstavnik

Schmidt komentirao odluke NSRS-a: "Ovo je prijetnja miru, spreman sam..."

Piše desk  /  13.12.2021., 14:54h
Povodom usvajanja odluka o prijenosu nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku, usvojenih na posebnoj sjednici NSRS-a u petak, oglasio se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

U svojoj reakciji Schmidt je rekao da osuđuje akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak.

"Usvojeni zaključci obvezuju vlasti RS-a na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana prijetnja su stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske", rekao je Schmidt.

Dodao je da liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog.

"To je suština demokracije i to je ono što je potrebno kako bi daytonske institucije funkcionirale u interesu svih građana.

Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke", dodao je Schmidt.

Zaključio je da građani Bosne i Hercegovine žele mirnu i prosperitetnu budućnost.

"Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja", zaključio je visoki predstavnik.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:01