StoryEditor
razgovor o dodiku

Schmidt i Helić za CNN: "Rusija na Balkanu, ali i u BiH pokušava testirati NATO"

Piše desk  /  10.11.2021., 22:13h
Ugledna novinarka CNN-a Christiane Amanpour ugostila je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i baronesu Arminku Helić s kojima je razgovarala o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

- Osjećam pritisak koji dolazi na OHR. Želim poslati poruku Pekingu i Moskvi da je OHR tu i da ima sve ovlasti. Moj izvještaj je 60. koji je poslan glavnom tajniku UN-a i vrlo je otvoren i moji suradnici mi kažu da sličan izvještaj nikada nije dobio toliko pažnje. Za sutra sam sazvao sve predstavnike PIC-a da sjednemo i da napravimo strategiju kako bi međunarodna zajednica mogla zajedno raditi. Mislim da postoje šanse da spasimo ovo uz možda jednog ili dva koji nedostaju. Dodik zna i rekli smo mu da nema šanse da se vojska podijeli. Mislim da je ovo korak kojim osiguravamo da zna kako smo ozbiljni - rekao je Schmidt.

Komentirao je i zapaljivu retoriku Milorada Dodika. 

- Želim da građani razumiju da se zapaljiva retorika koju Dodik koristi, a za koju mu nije rečeno da mora prestati, kako je to rekla baronesa, može donijeti velike probleme. Mislim da je ovo povezano s nekim korupcijskim slučajevima, ali i izborima iduće godine, i mora mu se reći da ovo nije način ponašanja. Moje bonske ovlasti su u ladici i ja znam kako je otvoriti. Međunarodna zajednica mora zajedno raditi na sprečavanju ovoga - rekao je Schmidt.

Helić je kazala kako je vidljivo da Rusija ima ulogu u posljednjim događajima.

- Ovo je posljednji pokušaj disolucije, imaju veliku podršku Rusije i imaju neku podršku Srbije i ako se ovo ne zaustavi onda se može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina. Prema riječima onih koji su pratili različite konflikte tijekom godina ovo je bio najgori i najkrvaviji od Drugog svjetskog rata posebno po pitanju etničkog čišćenja, koncentracionih kampova i silovanja. Jedini način da se ovo zaustavi je da se pošalju na teren snage koje se mogu suprostaviti secesiji i disoluciji i to je jedini način da se sačuva mir za sve ljude u BiH bez obzira ko su. Ovo je jedini način da se sačuva mir i da se političari vrate pregovorima - istaknula je. 

Ona je također mišljenja da Rusija na Balkanu, ne samo u BiH, pokušava testirati NATO kako bi vidjeli koliko daleko mogu ići prije nego li NATO i međunarodna zajednica reagira.

- Ovo su kontinuirani i koncetrirani napori da se podriva bosanska država i da se pokaže da ona ne može funkcionirati. To traje već 10 godina i ovo su posljednji koraci do secesije. Oni u tome imaju podršku Rusije kao i od susjedne Srbije i vjerujem da ako ne odgovorimo možemo se vratiti na događaje koje ne želimo ponovno vidjeti - rekla je Helić, prenosi N1.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 05:19