StoryEditor

Schmidt dobiva konkurenciju? Kanada ima svog kandidata za visokog predstavnika

Piše D  /  08.03.2021., 11:03h

Imenovanje njemačkog političara Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije gotova stvar. Kako piše portal Klix.ba, u izboru se našlo i još jedno ime jer je Kanada ponudila svog kandidata.

Vijeće za implementaciju mira razmatrat će mogućnost da nasljednik Valentina Inzka postane Kanađanin Joseph Ingram, bivši visoki dužnosnik Svjetske banke i savjetnik Trudeauove vlade.

Ingram je odličan poznavatelj prilika u BiH jer je između 2000. i 2003. godine vodio ured Svjetske banke u Sarajevu, a kasnije je ovu instituciju, ali i niz drugih, savjetovao o pitanju investicija i financijskih aranžmana za BiH i regiju. Smatraju ga vrlo zaslužnim u tranziciji bh. ekonomije iz centralnoplanske u tržišnu.

Kanađanin je u posljednjem desetljeću bio angažiran na liderskim pozicijama u nizu investicijskih grupacija.

Ime Josepha Ingrama pojavljuje se u finišu izbora novog visokog predstavnika, a odluka Vijeća za implementaciju mira se očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Tko će biti nasljednik Valentina Inzka trebalo bi biti poznato možda i do kraja ovog mjeseca, a ako dođe do dogovora u Vijeću za implementaciju mira, odnosno Vijeću sigurnosti UN-a, novi visoki predstavnik bi u BiH mogao doći sredinom godine.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:42