StoryEditor
reakcija na prozivke hrvatskog predsjednika

SCHMIDT BIJESAN NA MILANOVIĆA Plenković tvrdi da je visoki predstavnik mogao napraviti nešto korisno za Hrvate

Piše hina  /  23.06.2022., 18:57h

Odbacio je i Milanovićevu tezu da kalkulira i ne pomaže Hrvatima u BiH da bi ostvario ulazak u šengen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak prije početka sastanka na vrhu Europske unije u Bruxellesu da je uvijek zagovarao i zagovara kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, istaknuvši pritom da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović napravio sve da ne dođe do dogovora između Bošnjaka i Hrvata.

Odbacio je i Milanovićeve tvrdnje da ne radi ništa za Hrvate u BiH.

“Čovjek apsolutno ne prati ništa, ništa ne zna, a bolje mu je da pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, vrijeđa predsjednicu Komisije, predsjednika Europskog vijeća, prijeti blokadom Finske i Švedske u NATO-u, koje apsolutno nikakve veze nemaju s pitanjem Hrvata u BiH. On radi ogromne, krupne greške i radi štetu Hrvatskoj i ruši joj kredibilitet”, rekao je Plenković.

Odbacio je i Milanovićevu tezu da kalkulira i ne pomaže Hrvatima u BiH da bi ostvario ulazak u šengen.

“Nema nikakve kalkulacije, razlika između mene i njega je to što ja vodim konzistentnu, jasnu, kredibilnu politiku. Ljudi su zadovoljni načinom na koji komuniciramo s našim partnerima i saveznicima”, kaže hrvatski premijer i dodaje da svatko “tko pretjerano lupa šakom o stol pokazuje dozu nezrelosti, agresije i dječjeg sindroma, taj završava loše”.

Plenković je rekao da je zagovarao i zagovara kandidatski status za BiH više i da je ranije počeo od svih drugih.

“Ja o tome govorim na svakom Europskom vijeću. Nisam primijetio da je on to govorio dok je bio premijer”, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da je Milanović napravio sve da ne dođe do dogovora između Bošnjaka i Hrvata, vrijeđajući one s kojima se Hrvati trebaju dogovoriti, da minira napore vlade da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nešto napravi što bi bilo korisno za Hrvate.

“Vidim da je i njega danas izvrijeđao. Dobio sam obavijest da su oni čak prosvjedovali u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog njegovih izjava”, kaže Plenković.

“To je sad ozbiljna šteta, koju se mi trudimo popravljati, čak i ne opterećivati hrvatsku javnost previše, ali to sad već poprima razmjere koji su zastrašujući. To je štetno, sramotno i beskorisno, a sve radi iz ljubomore i pakosti”, zaključio je on.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2022 18:59