Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo je u srijedu djelomične izmjene izbornog zakona no one su uglavnom tehničke prirode i ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim. Schmidt je u izjavi medijima u Sarajevu potvrdio da je od danas na snazi paket izmjena izbornog zakona što ga je donio temeljem svojih bonskih ovlasti.HAZIM ALJOVIć - Hina
StoryEditor
OBJASNIO NAMETNUTU ODLUKU

Schmidt: BiH tek čeka velika reforma Izbornog zakona; ovo je samo početak

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  02.10.2022., 21:27h

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, nakon što je večeras nametnuo novi set zakona koji se odnosi na Izborni zakon, rekao je na press konferenciji da se njegove odluke ne odnose na same izbore i da nije u pitanju velika reforma, nego način da se omogući funkcioniranje Federacije i BiH nakon izbora.

“Mehanizmi deblokade i opstrukcije sada su smanjeni, želja je bila da nijedna stranka ne može Federaciju držati taocem, nego da se radi u konstruktivnom duhu“, rekao je Schmidt i dodao kako sada postoje rokovi, ali i jasne posljedice ako se to bude ignoriralo.

Komentirajući izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo, Schmidt je kazao kako BiH tek čeka velika reforma Izbornog zakona BiH i da je ovo tek preduvjet da se o ovim temama konstruktivno raspravlja i rješi u budućnosti.

“Spreman sam sve uraditi da se dođe do izmjena Izbornog zakona BiH. Ova odluka je osigurala da narode predstavljaju oni koji su ih izabrali, ali važno je znati da se ovo odnosi na postizborne koalicije i pregovore, ovo nije reforma koja je potrebna, to nas tek čeka“, rekao je.

Postoji potreba, dodao je, da se konstitutivni narodi zaštite, odnosno da štite svoje interese, ali sada će to biti moguće bez da se dogodi potpuna paraliza sustava.

“Omogućuje se raspodjela mandata da se ispravlja nezastupljeno o čemu je bilo riječi u slučaju Ljubić. Sada prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda FBiH“, izjavio je visoki predstavnik.

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 18:06