StoryEditor
austrijski šef diplomacije

Schallenberg: "Rusija će uvijek ostati bitna za Europu"

Piše fena  /  22.03.2023., 11:54h

Rusija će uvijek ostati bitna za Europu, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova, rekavši kako je drugačije misliti zabluda.

Alexander Schallenberg je također branio drugu najveću banku u zemlji, Raiffeisen Bank International, rekavši da je nerazumno izdvajati zajmodavca za poslovanje u Rusiji, dok su mnoge druge zapadne kompanije učinile isto.

- Misliti da više neće biti Rusije i da se možemo odvojiti u svim oblastima je zabluda - izjavio je Schallenberg Reutersu, dodajući da se, iako će Austrija popustiti veze, to "ne može dogoditi preko noći".

- Dostojevski i Čajkovski ostaju dio europske kulture, htjeli mi to ili ne. I dalje će biti naš najveći susjed. Ostat će druga najveća nuklearna sila u svijetu - kazao je.

Austrija, koja se predstavlja kao most između istoka i zapada, pretvarajući svoj glavni grad Beč u magnet za ruski novac, također je dio šireg zapadnog saveza koji je sankcionirao Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

Austrija i dalje uvozi ruski plin iako nastoji da smanji njegove količine u narednim godinama.

Neki austrijski dužnosnici nadaju se, međutim, brzom okončanju rata i povratku normalnijim odnosima s Rusijom, tvrde upućeni u situaciju.

Schallenberg je dao svoje komentare nakon što je američka uprava za sankcije ranije ove godine pokrenula istragu o Raiffeisenu u vezi s njegovim poslovanjem vezanim za Rusiju, pojačavajući kontrolu austrijskog zajmodavca.

Raiffeisen je duboko usađen u Rusiju i jedna je od jedine dvije strane banke na listi ruske centralne banke od 13 sistemskih institucija, naglašavajući njen značaj za rusku ekonomiju, koja se bori s oštrim zapadnim sankcijama.

Ruska šema za odobravanje odmora za otplatu kredita vojnicma koje se bore u Ukrajini, u kojoj je Raiffeisen sudjelovao, također je izazvala oštre kritike investitora.

Schallenberg je rekao da je na Austriji da provede sankcije i upro je prstom u druge zapadne banke koje posluju u Rusiji.

- Austrijske kompanije moraju se pridržavati austrijskih pravila, dio kojih su i sankcije Europske unije.

Hajde da budemo realni - 91 posto zapadnih kompanija je još uvijek u Rusiji i rade ono što je razumno: čekanje, zadržavanje, ograđivanje - kazao je.

Postoji dovoljno američkih banaka, jedna pod nazivom Bank of America, koja je prisutna u Rusiji. Nalazi se na listi “tko je tko” zapadnog bankarskog svijeta - kazao je Schallenberg.

Glasnogovornik Bank of America je rekao: "Naše aktivnosti su fokusirane na poštovanje svih sankcija."

Schallenberg je izjavio kako se zalaže za provođenje postojećih europskih sankcija u odnosu na uvođenje daljih mjera.

- To je veoma tupo oružje. Imali smo ogromne pakete sankcija. Dajte im vremena da rade - izjavio je šef austrijske diplomacije.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:10