Article_Top_970x250

Scanlan: Trend odlaska mladih iz Brčkog trebao bi biti zvono za uzbunu

Supervizor za Distrikt Brčko

Scanlan: Trend odlaska mladih iz Brčkog trebao bi biti zvono za uzbunu

kol 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan u četvrtak i petak sastao se sa dužnosnicima Distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mjesečnih konzultacija s vodećim političkim akterima.

Na sastancima sa Zijadom Nišićem iz SBiH i Zoranom Kokanovićem iz SP, kao i sa predsjedateljem Skupštine Distrikta Brčko Esedom Kadrićem supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tijekom jeseni, uključujući i novi Zakon o proračunu, koji bi se primjenjivao na izradu proračuna za 2020. godinu, priopćeno je iz OHR-a, prenosi Fena.

“Na svim svojim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši proračun”, rekao je Scanlan.

Supervizor Scanlan se također sastao sa direktoricom Gospodarske komore Distrikta Sanelom Hadžajlić kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrt zakona koji pogoduju ulaganjima i uvodi standarde za pružanje javnih usluga potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta poduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Naglašeno je kako ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom.

Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je financirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”. Skupština Distrikta, kako je navedeno, ima šansu da brzo djeluje u pogledu zakonskih mjera koje je USAID u srpnju prezentirao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovirati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju.

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je, nažalost, jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog svećenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića, navode iz OHR-a.

Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije “Vermont,” kako bi se informirao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

“Ovakav trend odlaska trebao bi biti zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći proračun po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog trebaju postavljati dužnosnicima koje su izabrali. Gdje su odluke o ulaganju proračunskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu? Svaki segment društva igra ulogu u izgradnji Distrikta kao dinamične zajednice u kojoj mladi žele da ostanu, rade i podižu obitelj. Prije svega, to je obveza izabranih dužnosnika Brčkog. To su kriteriji po kojem bi ih glasači trebali ocjenjivati na narednim lokalnim izborima", naglasio je Scanlan.

Dnevnik.ba