StoryEditor
priopćenje

SBB: "Ne dozvoliti da se Bošnjake svodi na etničko-vjersku grupu, a BiH reducira na plemensko predstavljanje"

Piše desk  /  19.01.2022., 16:44h
Povodom inicijative za održavanje sastanka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i, kako se naslućuje, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, SBB ističe da dijalog, regionalna suradnja i ravnopravni razgovori predstavljaju put koji ne treba napuštati, priopćeno je iz ove stranke.

- Također, ni briga regionalnih država, kao ni Republike Turske za stanje u Bosni i Hercegovini nisu nešto što bilo koga unaprijed treba iritirati, iako se o sudbini BiH mora odlučivati jedino u institucijama naše države. Bosni i Hercegovini su potrebni prijatelji, ali i korektan diplomatsko-državnički pristup koji će biti izbalansiran i odgovoran prema BiH i, naročito, Bošnjacima.

Naime, iz predložene inicijative proizlazi da bi Bošnjake trebao predstavljati Bakir Izetbegović, čime se najbrojniji narod svodi na etničko-vjersku grupu, a i Bosna i Hercegovina reducira na plemensko umjesto državno predstavljanje.

Ukoliko dođe do ove vrste sastanaka, SBB-u čak i ne smeta da se tamo pojavi član Predsjedništva BiH, gospodin Šefik Džaferović. On, nezavisno od svog ikebana statusa u SDA, formalno može i treba prisustvovati međunarodnim sastancima, a Izetbegoviću je mjesto kući, odnosno u Parlamentarnoj skupštini BiH ili na sastancima stranačkih lidera.

Posebna tema je činjenica da bi eventualnim sastankom u Ankari bile kompromitirane sankcije SAD i međunarodna izolacija prema separatistički i šovinistički nastrojenom Miloradu Dodiku. U tome Bošnjaci ne treba i ne smiju sudjelovati.

Na kraju, SBB poziva sve tri spomenute države da se pridruže uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, a ne da ga ojačavaju ovakvim inicijativama, jer će na taj način najbolje pomoći stabilizaciji prilika u BiH, ako im je to iskreni cilj - navodi se na kraju priopćenja iz SBB-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:20