StoryEditor
Anis Krivić

SBB će stati uz novu demokratsku većinu: "SDA je sama u Fadilovoj vladi"

Piše desk  /  03.02.2023., 13:57h

Stranka demokratske akcije (SDA) otvoreno najavljuje da se neće povući s vlasti na razini FBiH iako su u oba doma Parlamenta FBiH formirane nove većine.

Postavljaju ultimatum – ili će se s njima praviti vlast ili će njihov potpredsjednik FBiH Refik Lendo blokirati formiranje nove vlade, što znači da bi u tom slučaju Fadil Novalić i njegova vlada i dalje ostali u tehničkom mandatu. Ipak, SDA je u svom tom naporu da se održi na vlasti zanemarila jednu bitnu činjenicu – u aktualnom sastavu vlade ona nema većinu. Na ovu je činjenicu u srijedu upozorio i lider NiP-a Elmedin Konaković.

- Vlada FBiH će, vjerujte, biti vrlo brzo formirana zato što ćete vidjeti jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet ministara iz HDZ-a, četiri iz SBB-a i jedan je iz NiP-a. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese, tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti - zaključio je Konaković.

 Dinastija mora otići

Da će biti ovako, potvrdili su i iz SBB-a, koji trenutno ima četiri ministra. Anis Krivić je uime ove stranke za „Avaz“ kazao da je njihov stav nedvosmislen.

- SBB je jasno podržao demokratske promjene u zemlji i poručio da dinastija mora otići u opoziciju. Mi čvrsto vjerujemo da će, nakon Vijeća ministara, biti formirana i nova Vlada Federacije BiH bez sudjelovanja SDA - istaknuo je Krivić.

Kako je dalje naveo, ako bi se, kojim slučajem, i dogodilo da SDA preko potpredsjednika Federacije ili na neki drugi način pokuša blokirati demokratske procese u ovoj zemlji te silom ostavi Fadila Novalića i aktualnu vladu u tehničkom mandatu, ministri SBB-a u Vladi FBiH će pratiti Parlament FBiH.

- Slijedit ćemo odluke nove demokratske većine. Dakle, SDA u nama neće imati partnera u pokušajima blokade Federacije - naveo je Krivić.

Drugim riječima, očajnički plan SDA da sebe silom održi u aktuelnoj vladi u praksi bi značio participaciju u vlasti u kojoj nemaju većinu, kao što su već izgubili većinu u Parlamentu. Kako god da se okrene, završavaju kao gubitnici.

Režiranje Parlamenta

Kako bi tehnički pokušali spriječiti mogućnost formiranja nove vlade, SDA je goleme napore uložila u režiranje sastava bošnjačkog kluba u Domu naroda FBiH pridobivanjem županijskih zastupnika iz suprotnih frakcija, s obzirom na to da je za predlaganje bošnjačkog člana Predsjedništva FBiH iz ovog kluba potrebno najmanje 11 delegata. Ovim zakulisnim igrama SDA je, sa svojim partnerom DF-om, stigla do 13 delegata, dok su stranke osmorke ostale na deset.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 11:42