StoryEditor
obuzdavanje inflacije

SAVRŠENA OLUJA Švicarski bankarski div upozorava: Rađa se novi svjetski poredak

Piše desk  /  19.06.2022., 22:36h

Švicarska investicijska banka Credit Suisse upozorila je da se financijska tržišta suočavaju s "novim svjetskim poretkom" usred agresivnih poteza nekih središnjih banaka koje pokušavaju da obuzdaju inflaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

„Tržišta su zapala u savršenu ‘oluju’. Imamo rastuću inflaciju, veće kamate i rat u Ukrajini kao čimbenike koji uzimaju danak investicijama. ‘Oluja’ se posljednjih dana pojačala najavom Federalnih rezervi SAD o najvećem povećanju referentne kamatne stope od 1994. godine, kao i potezima Švicarske narodne banke, koja je agresivnom monetarnom politikom zatekla tržišta“, rekao je Michael Strobaek, šef globalnih investicija u Credit Suisse, prenosi N1.

Kako prenosi londonski Daily Telegraph, Strobaek je u depeši poslanoj svojim klijentima, između ostalog, napisao da je došlo do „korekcije” i na burzi obveznica i na burzi dionica, pa su investitori umalo ostali bez sigurnog skloništa.

„Pogođeni su čak i dobro diverzificirani portfelji“, upozorio je on.

„Ova bura se pojačala posljednjih dana najavom Federalnih rezervi SAD o najvećem povećanju referentne kamatne stope od 1994. godine.

“Ovo je u najmanju ruku resetiranje aktualnog perioda još uvijek niskih kamata i prelazak u eru globalno viših kamata. Tijekom perioda prilagođavanja treba očekivati visok raspon i brzinu kretanja cijena visoku na tržištima, s obzirom na to da resetiranje sa sobom nosi neizvjesnost i, naravno, znatno manje komfornu monetarnu politiku”, rekao je Strobaek i dodao da je jedno od ključnih pitanja koliko dugo traje ciklus kamatnih stopa, kao i koliko će snažno biti usporavanja gospodarstva.

Međutim, Strobaek smatra da investitori ne bi trebalo gubiti nadu, i kaže da im u ovom trenutku ne bi preporučio da napuste tržište.

“Lako je okačiti kopačke o klin u trenucima najvećih turbulencija i uočenih rizika. Ali čvrsto vjerujem da situacija nije tako sumorna. Jedan od naših osnovnih investicijskih principa je da „tok vremena na tržištu uvijek prevlada neki trenutak“, i to, po mom mišljenju, treba primijeniti sada”, naveo je.

Istovremeno, menadžer fondova obvezničkog fonda “Nomura Global Dinamic” Richard Hodges smatra da Federalne rezerve (FED) kontroliraju recesiju podizanjem kamatnih stopa i predviđa da se tržište neće oporaviti dok se takva monetarna politika ne završi.

“Fed je sada fokusiran isključivo na smanjenje inflacije, pa je odlučio da kontrolira recesiju. Njihov cilj je da rebalansiraju razliku između ponude i potražnje smanjenjem potražnje”, kaže Hodgis.

Međutim, on ima i malo optimizma, i poziva investitore na strpljenje, odnosno da sačekaju kraj rasta kamata, što će, prema njegovim riječima, biti nevjerojatna prilika za investitore da dobro zarade.

Dnevnik.ba

30. siječanj 2023 07:03