StoryEditor

Savjetnik Zorana Milanovića želi zabraniti rad nedjeljom

Piše D  /  23.02.2020., 01:02h

Prvo se osvrnuo na njegovo imenovanje za posebnog savjetnika za ekonomiju.

"Funkcija predsjednika je u suštini da nadgleda i da se brine. On je onaj koji je izabran direktno, većinom birača koji su pristupili izborima, i njemu je povjeren mandat na neki način da se brine o stabilnosti i da bude onaj koji će upozoravati na trendove. Kada su loši, on je megafon kojim se mogu poslati ideje i vrijednosti za koje vjerujemo da su one koje bi trebale biti temeljne za hrvatsko društvo i zapravo temelj na kojem se Republika gradi i ekonomija, kao i sve druge javne politike koje su, naravno, sastavni dio toga. Naravno, one njegove ustavom određene ovlasti, kao što je vanjska politika, kao što je sigurnost i sve to, to je ono što Ustavom definirano, ali ako on pazi na usklađeno djelovanje svih zapravo djelatnosti, ekonomija je sastavni i neizbježan dio toga", ističe Mačkić.

Predsjednik RH Milanović u svom govoru dotaknuo se i radnica na blagajni.

"To je zapravo zanimljivo, radnice na blagajni. Zato što većina zaposlenika u tom sektoru su upravo žene i mi imamo tu specifičnu ulogu žena u našem društvu i posao, odnosno radno vrijeme ne završava u četiri. Traje puno duže i smatram da bi u tom slučaju trebalo regulirati rad nedjeljom, pogotovo imajući to na umu. Ako postoji potreba, taj rad se može iznimno dozvoliti, ali ga se pritom treba i platiti sukladno tome, ali u načelu smatram da bi taj rad nedjeljom trebalo izbjegavati", kazao je Mačkić.

Ističe kako se to može regulirati na nekoliko načina. "Apsolutna zabrana je jedan od njih", istaknuo je.

Upitan bi li on bio za takvo rješenje, Mačkić je rekao kako se ništa strašno neće dogoditi.

"Mislim da bi trebalo s druge strane pogledati strukturu našeg gospodarstvo trenutnog kakvo ono jest i dozvoliti nekoliko mogućnosti. Ako promatramo to samo sa sektora trgovine i njihovih prihoda, ništa se tu strašno neće dogoditi. Ljudi će samo to prebaciti na subotu na primjer. Nije problem u tome, ali pravo pitanje je sljedeće: ako smo mi, a trenutno jesmo, ekonomija koja je dominantno ovisna o prihodima od turizma, najvećim dijelom oni nam spašavaju i proračunski saldo, trebalo bi vidjeti je li moguće ostaviti nekakvu mogućnost da u određenom vremenskom periodu neke trgovine i rade. Ali pritom jasno obvezati poslodavca da se taj rad sukladno tome adekvatno i nagradi", rekao je, piše Index.

Dnevnik.ba

20. rujan 2021 10:11