Article_Top_970x250

Savjetnik Perišić: Moguće i likvidacije kao ekstremniji oblici rušenja vlasti u RS-u

dodikov savjetnik

Savjetnik Perišić: Moguće i likvidacije kao ekstremniji oblici rušenja vlasti u RS-u

sij 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika izjavio je da stratezi obojenih revolucija mogu prijeći na krajnje ekstremne oblike rušenja vlasti u Republici Srpskoj kao što su likvidacije pojedinih prozapadnih političara i istaknutih javnih ličnosti da bi za to bila optužena vlast RS-a.

Perišić, koji je i profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da su iscrpljene mnoge metode u devetomjesečnom pokušaju, kako on navodi, rušenja vlasti u Banjoj Luci. 

"Pokrenute su demonstracije pod parolom da je najviša vlast u RS-u korumpirana i da ona stoji iza ubojstva Davida Dragičevića, angažirane su lažne nevladine organizacije, plaćene iz inostranstva, da regrutuju ljudstvo u protestima, angažirani su korumpirani mediji u BiH i okruženju da održavaju tenzije, vršena je stalna primitivna satanizacija Dragana Lukača i Milorada Dodika, posljednjih dana gledali smo harangiranje mase i izazivanje šokantnih događaja", smatra Perišić, prenosi SRNA

Isto tako, mišljenja je on, demonstracije su lažno predstavljane kao reprezentativne za cijelo društvo da bi se izvršila polarizacija među građanima i, na kraju, izazivane su varnice kako bi one prerasle u konačni obračun s vlastima. 

"Međutim ništa od toga nije uspjelo, osim manipulacije porodicom Dragičević", rekao je Perišić.

Perišić dodaje da iz iskustva iz dosadašnjih obojenih revolucija, koje su sprovođene širom svijeta, pokazuju da su one u određenim momentima, kada su bile pred gašenjem, radikalizirane na ekstremni način, ubojstvima ljudi koji su sudionici demonstracija, ubojstvima javnih ličnosti. 

"Prevrat u Ukrajini u februaru 2014. godine je najbolji primjer gdje su takva ubojstva preokrenula situaciju u korist stratega obojene revolucije. Ubojice nikada nisu otkrivene, iako je čak i europska šefica diplomacije Catherine Ashton govorila da su ubojice došle iz zapadnih zemalja. Sve se ubrzo zataškalo", rekao je Perišić.

On je naveo da u svijetu jedino zapadne tajne službe, prije svega američke, izvode specijalne operacije u kojima se vrše likvidacije javnih ličnosti kako bi bila optužena targetirana vlast. 

"To je počelo još od 1954. kada je, u izvještaju američkog generala Jimmyja Doolittlea sačinjen plan specijalnih, tajnih operacija protiv `neposlušnih` zemalja koje su podrazumijevale i likvidacije. Američki kongres je 1974, tzv. Hjuoz-Rajanoviom amandmanom ozakonio financiranje takvih operacija. Operacije su izvođenje po Latinskoj Americi, Aziji i Africi. Američka vlada je tek 2009. godine djelomično skinula oznaku tajnosti sa Doolittleovog plana, tako da je on postao javan. Međutim, operacije nisu prestale, kao ni likvidacije. Postale su dio obojenih revolucija. Primjer Ukrajine, Sirije, Tunisa, Gruzije...", istakao je Perišić.

On je zaključio da je strategija obojene revolucije doživjela neuspjeh, jer je Republika Srpska, kako kaže, stabilna i jaka. 

"Međutim, i dalje je ogroman pritisak na vlast Republike Srpske da odustane od dosadašnje politike, tako da revolucija može poprimiti drugačije forme. Postoji opasnost da ona može da dobije najekstremniju formu svog održanja upravo kroz likvidacije onih javnih ličnosti koje su i najviše davale podršku protestima. Zbog toga građani Republike Srpske moraju biti konačno ujedinjeni kako bi se takvim metodama oduprli", naveo je Perišić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250