Article_Top_970x250

Savjet Muftijstva travničkog traži ostavku Ante Brtana zbog 'islamofobične izjave'

smatraju kako je uvrijedio muslimane širom svijeta

Savjet Muftijstva travničkog traži ostavku Ante Brtana zbog 'islamofobične izjave'

stu 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U posljednje vrijeme učestale su islamofobične izjave koje vrijeđaju muslimane u Bosni i Hercegovini, prioćio je Savjet za vjerska pitanja Muftijstva travničkog, osuđujući u tom kontekstu i izjave Ante Brtana, direktora Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Prema priopćenju Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog, koje je prenijela agencija MINA, Brtan je sporne stavove izrekao na 8. hrvatskom žrtvoslovnom kongresu u Zagrebu i Krapini govoreći o 'hrvatskim žrtvama islamskog fundamentalizma u BiH'.

- Prije svega, u samom naslovu teme: “Islamski fundamentalizam i hrvatske žrtve u BiH”, nedopustivo je termin islamski vezati za fundamentalizam u kontekstu bilo kojih žrtava, uključujući i hrvatske žrtve, jer islam kao vjera ne dozvoljava nasilje, nepravdu i teror. Tom rečenicom povrijeđeni su muslimani u svijetu uključujući i muslimane Bosne i Hercegovine. Kao što se za zločin u Ahmićima ne može reći da je kršćanski, neprihvatljivo je bilo koji zločin nazivati islamskim - navedeno je u priopćenju.

Po daljnjim navodima iz tog priopćenja, izjavom da "nije isto učiniti jedan zločin u Grabovici, gdje nije bilo ratnih operacija, gdje nije bilo prvih crta, i u ovom dijelu gdje su se vodile borbe za preživljavanje i za opstanak hrvatskog naroda“, pokušava se opravdati zločin u Ahmićima “borbom za preživljavanje i opstankom hrvatskog naroda”, što je zločin poslije zločina, po mišljenju Savjeta Muftijstva travničkog. U Ahmićima je na najsvirepiji način ubijeno 116 civila, među njima tromjesečna beba i starac od 82 godine, a to je samo jedan u nizu zločina koje je međunarodni sud u Haagu okvalificirao kao udruženi zločinački poduhvat, navodi Savjet.

- U izjavi u kojoj se ponovo spominje slučaj „crkve-džamije” u Jajcu, dva momenta su nedopustiva, prvi - da se Islamska zajednica naziva „retrogradnom snagom” i drugi - da se spominjući slučaj „Fethija džamije”, ponovo vrši pritisak na sudstvo.

Stoga očekujemo javno izvinjenje Ante Brtana, prije svega Islamskoj zajednici, zatim svim muslimanima Bosne i Hercegovine, a posebno muslimanima Jajca, kao i obiteljima žrtava u Ahmićima, zbog nepromišljenih i neargumentovanih izjava. Očekujemo i da Brtan podnese ostavku na funkciju koju obavlja - navodi u priopćenju Savjet Muftijstva travničkog za vjerska pitanja.

Dnevnik.ba