Article_Top_970x250

Savez bošnjačkih NVO: Đozo, Busuladžić i Handžić su pozitivne povijesne ličnosti

"povijesni revizionizam"

Savez bošnjačkih NVO: Đozo, Busuladžić i Handžić su pozitivne povijesne ličnosti

sij 19, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija najoštrije osuđuje 'pokušaje povijesnog revizionizma i stigmatiziranja pojedinih osoba koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju naučne misli ali i bošnjačkih institucija a među njima su svakako Husein Đozo, Mustafa Busuladžić i Mehmed Handžić'.

- Svako malo domaći političari se potrude da široj  javnosti  nametnu  raznovrsne teme od kojih mnoge nisu u smjeru popravljanja kvaliteta života i standarda stanovništva već je riječ o temama koje su povijesne naravi, a kojima se nastoji postići određeni povijesni revizionizam.

U tim pokušajima često se Bošnjacima pokušavaju podmetnuti povijesna krivnja za zločine i fašizam i to na bazi neutemeljenih argumenata, a sve sa ciljem da se prikaže da su u Drugom svjetskom ratu svi narodi činili zločine a još da su Bošnjaci podržavali fašističke režime, prenosi fena.

Međutim, povijest svjedoči da to nije tako i da su i u najtežim trenucima, Bošnjaci dizali glas protiv fašističkih ideja i da nisu iznjedrili vojsku koja je činila genocid i zločine nad drugim narodima.

Primjer toga je tuzlanski muftija Kurt koji je spriječio planirani pokolj Srba u Sabornoj crkvi u Tuzli 1943. godine. Hvala našim precima što nisu učinili nešto zbog čega bi se mi danas trebali stidjeti i pravdati - navodi se.

Kako naglašavaju u priopćenju za javnost, u proteklih nekoliko dana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine desio se sličan pokušaj.

- Naime, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Damir Arnaut je podnio inicijativu „kojom se predlaže nadležnim institucijama entiteta, kantona i općina u svim dijelovima Bosne i Hercegovine da ulice, trgove, parkove, škole i druge javne površine i ustanove koje trenutno nose nazive po osobama ili organizacijama koje su u bilo kom trenutku surađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra“.

- Na prvi pogled ništa sporno, reklo bi se da je ideja sasvim opravdana i prihvatljiva. Međutim, kad se sve ostalo što je u vezi inicijativa sagleda u osnovi je neracionalno i netočno iz ugla bošnjačke politike i povijesnih istina.

Naime, usvojena je inicijativa prema kojoj se u istu ravan stavljaju bošnjački velikani Husein Đozo i Mustafa Busuladžić sa ratnim zločincima Dražom Mihailovićem, Jurom Francetićem i Milom Budakom.

Ovim se svrstavanjem Busuladžić i Đozo označavaju kao fašisti i zločinci što ne odgovara povijesnim činjenicama i potpuno je neodrživo i nedokazivo i vjerujemo da naša javnost zna da su oni bili pozitivne povijesne ličnosti Bošnjaka i da su se dokazali kao naučni radnici.

U ovoj priči skandalozno je da su i pojedini bošnjački političari, koji su izabrani da štite interese Bošnjaka u institucija Bosne i Hercegovine, podržali ovu inicijativu i time Đozi i Busuladžiću nanijeli veliku nepravdu.

Nanijeli su nepravdu i svim Bošnjacima, koja se ne može umanjiti ni naknadnim pravdanjem pod pritiskom javnosti - priopćio je Savez bošnjačkih NVO.

Dnevnik.ba