StoryEditor
razmjena ratnih zarobljenika

Saudijski veleposlanik otkrio detalje o oslobađanju Prebega i ostalih: ‘Pregovori su trajali mjesecima‘

Piše hina  /  28.09.2022., 07:41h

Oslobođena su petorica Britanaca, dvojica Amerikanaca, Marokanac, Šveđanin i Hrvat

Pregovori o razmjeni ratnih zarobljenika Rusije i Ukrajine, među kojima je bio i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, trajali su mjesecima, kazao je Hini saudijski veleposlanik u BiH Osama bin Dahil Al-Ahmedi. 

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je bio i Prebeg, oslobođena su prošli tjedan u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine. 

Glavni posrednik u tim pregovorima bio je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman. 

Saudijski veleposlanik u BiH, koji nerezidentno pokriva i Hrvatsku, izjavio je Hini da je saudijski princ "od samoga početka bio zainteresiran, koliko je to bilo moguće, da se ublaži žestina krize između dviju zemalja" i zato je još 3. ožujka ove godine u odvojenim telefonskim razgovorima ponudio svoju pomoć ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom Volodimiru Zelenskiju.

U travnju je, pak, izrazio spremnost Putinu i tadašnjem britanskom premijeru Borisu Johnsonu da "posreduje u oslobađanju dvojice britanskih zatočenika za određeni broj zatočenika koji su se nalazili u Ukrajini", dodao je Al-Ahmedi.  

Čim je princ Mohamed bin Salman saznao da postoje i drugi strani zarobljenici, kazao je Al-Ahmedi, "u posredničke napore uključio je i njih".

"Kao što je to slučaj u takvim kompliciranim uvjetima, ovakve vrste posredništva traju duži vremenski period", naglasio je saudijski veleposlanik. 

Saudijske vlasti preuzele su desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju, a potom su prevezeni u njihove matične zemlje. Oslobođena su petorica Britanaca, dvojica Amerikanaca, Marokanac, Šveđanin i Hrvat. 

Vjekoslav Prebeg je uhićen u travnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Na pitanje kako je došlo do oslobađanja hrvatskog državljanina Prebega i koja je bila uloga hrvatske vlade u tom procesu, veleposlanik je odgovorio da se saudijski princ "uključio u dijalog i konzultacije s relevantnim stranama i zainteresiranim zemljama kako bi se realiziralo oslobađanje stranih zatočenika".

U ovom saudijskom posredništvu razmijenjeno je više od 250 ratnih zarobljenika, ali je bila prva razmjena od početka rata u Ukrajini u koju su bili uključeni strani borci.  

Saudijske vlasti naglašavaju da njihova zemlja od posredništva nema nikakve konkretne koristi.

"Saudijska Kraljevina potvrđuje veliku opredijeljenost da izvrši svoju humanu zadaću u rješavanju velikog broja neriješenih pitanja u različitim zemljama i regijama, daleko od bilo kakvih drugih poimanja ili pokušaja da se iza svega toga ostvari neka korist", poručio je Al-Ahmedi. 

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 05:04