StoryEditor

Saudijski princ poručio Palestincima da prihvate uvjete za mir Trumpove administracije

Piše D  /  30.04.2018., 05:04h

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman navodno je oštro kritizirao palestinsko rukovodstvo, ocijenivši da mora prihvatiti uvjete za mir administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, javljaju izraelski mediji.

Na sastanku iza zatvorenih vrata s liderima američko židovskih organizacija u ožujku u Njujorku on je zamjerio palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu što odbija mirovne ponude, objavio je izraelski TV kanal 10, pozivajući se na izraelske diplomatske izvore , prenosi Beta.

"U posljednjih nekoliko desetljeća palestinsko rukovodstvo je propustilo jednu mogućnost za drugom i odbacilo mirovne prijedloge koji su mu ponuđeni", rekao je navodno Bin Salman, piše u izvještaju koji je na američkom novinskom portalu Aksios objavio diplomatski dopisnik Kanala 10 Barak Ravid.

Izvor blizak razgovorima je rekao da su "ljudi bukvalno popadali sa svojih stolica", kad su to čuli.

Prijestolonasljednik je dodao da je "vrijeme da Palestinci prihvate prijedloge i pristanu da dođu za pregovarački sto ili da ušute i prestanu se žaliti".

On je navodno vršio pritisak na Abasa da prihvati američki okvir za mir poslije odluke Trumpa da SAD priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Trump je 6. prosinca priznao Jeruzalem kao samo izraelski iako u istočnom anektiranom dijelu tog grada Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države.

Trumpov potez izazvao je gnjev ne samo Palestinaca, već i šire u arapskom i muslimanskom svijetu.

Od tada Palestinci bojkotiraju Bijelu kuću. Abas je procijenio da SAD ne mogu biti više "pošten posrednik" u mirovnim pregovorima.

Saudijski princ koji prema pisanju arapskih medija ima bliske odnose s Trumpovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom je također rekao da palestinsko pitanje nije prioritet za saudijsku vladu koja ima "mnogo hitnija i važnija pitanja da se njima bavi", kao što je Iran.

Sastanku su prisustvovali lideri Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), Američko židovskog komiteta, Lige za Borbu protiv kleveta, Židovskih federacija Sjeverne Amerike, predsjednici Velikih američko židovskih organizacija i Bnei Brita.

Izraelski mediji navode da su se Saudijska Arabija i Izrael približili u posljednjih nekoliko godina jer dijele zabrinutost zbog prijetnje Irana i saveznika te zemlje u regiji.

Tijekom posjete SAD-u Salman je za iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija rekao da je umnogome kao Hitler i izjavio za časopis Atlantik da Izraelci imaju pravo na vlastitu zemlju.

On smatra da bi mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca morali da napreduju prije nego što Saudijska Arabija i druge zemlje Zaljeva normaliziraju odnose s Izraelom. Saudijski zvaničnici nisu komentirali ove izvještaje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:24