StoryEditor
davos

Saudijska Arabija spremna priznati Izrael ako se uspostavi palestinska država

Piše hina  /  16.01.2024., 20:20h

"Slažemo se da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to se može dogoditi samo kroz mir za Palestince kroz palestinsku državu”, rekao je princ Faisal bin Farhan na panelu na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu

Upitan da li bi Saudijska Arabija tada priznala Izrael kao dio šireg političkog sporazuma, rekao je: "Svakako".

Princ Faisal je rekao da je osiguravanje regionalnog mira kroz stvaranje palestinske države "nešto na čemu smo zaista radili s američkom administracijom, i sada je, u kontekstu Gaze, relevantnije".

Nakon izbijanja rata između Izraela i islamističke palestinske skupine Hamas, koja vlada Gazom, zbog krvavog napada na izraelske civile 7. listopada, Saudijska Arabija je zaustavila incijativu koju podržava SAD da kraljevstvo normalizira veze s Izraelom, rekla su dva izvora upoznata s stavom Rijada.

Izvori su Reutersu rekli da će biti odgoda u pregovorima predvođenim SAD-om o normalizaciji saudijsko-izraelskih odnosa koje kraljevina vidi kao jedan od ključnih koraka prema cementiranju, kako se navodi, vrijedne premije - američkog obrambenog pakta.

Prije 7. listopada, kada su borci Hamasa koji podržava Iran pokrenuli napad na južni Izrael, izraelski i saudijski čelnici su signalizirali da se stabilno kreću prema uspostavi diplomatskih odnosa koji su mogli preoblikovati Bliski istok.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:47