StoryEditor
nakon Bidenova posjeta

Saudijska Arabija pristala povećati proizvodnju nafte

Piše desk  /  16.07.2022., 17:06h

Saudijska Arabija je pristala povećati svoju proizvodnju nafte nakon sastanka princa Muhameda bin Salmana i predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Prema prvim informacijama, bin Salman je pristao da Saudijska Arabija poveća proizvodnji za oko četiri milijuna barela nafte dnevno na ukupno 13 milijuna barela.

Najavi dolazi u trenutku kada je princ Saudijske Arabije pozvao na bliže strateške veze između zapadnih saveznika i Sjedinjenih Američkih Država,

U posjetu Saudijskoj Arabiji trenutno boravi američki predsjednik Joe Biden s najbližim suradnicima. Biden je doputovao nakon posjeta Izraelu i Palestini, ali se posjet nalazi pod povećalom javnosti zbog umješanosti saudijskog državnog vrha u ubojstvo novinara Jamala Kashoggija.

Važnost Saudijske Arabije kao proizvođača nafte porasla je nakon ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su uvedene. Također, Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte u SAD gdje pokriva 5 posto uvoza prerađene i 6 posto uvoza sirove nafte.

Prema OPEC-u, Saudijska Arabija je u 2021. godini proizvodila oko devet milijuna barela nafte dnevno. Ona je kao i drugi proizvođači nafte smanjila svoju proizvodnju u vrijeme krize zbog covida-19.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 14:32