StoryEditor

Saudijska Arabija je imala razloge vrijedne 90 milijarde dolara da dozvoli ženama da voze

Piše D  /  25.06.2018., 07:06h

Osim toga, povećanom mobilnosti povećat će se i broj zaposlenih. U kraljevstvu radi 22 posto žena, a cilj je povećati tu brojku na 30 posto. U sklopu toga, otvoreno je novo radno mjesto. Naime, prvi put u povijesti Saudijske Arabije žena će moći biti prometni policajac.

Nadalje, dozvolom ženama da voze mnoge saudijske obitelji će uštedjeti milijarde dolara potrošene na privatne vozače koji voze žene i omogućuju im da obavljaju svakodnevne poslove. Budući da su ti vozači većinom strani radnici (uglavnom iz Indije i Bangladeša), i država će uštedjeti do 5,3 milijardi dolara godišnje koje inače potroši na plaće i naknade za dozvole za rad. Naime, od 1,67 milijun stranih radnika u Saudijskoj Arabiji, čak 1,38 milijun radi kao vozač.

Da podsjetimo, zabrana je bila na snazi od 1957., a ranije ovog mjeseca žene su diljem zemlje počele mijenjati svoje inozemne vozačke dozvole (koje su koristile za vožnju u drugim državama) te su se u nedjelju mnoge napokon i našle za volanom. Očekuje se da će do 2020. u Saudijskoj Arabiji voziti tri milijuna žena. No, budući da se ne slažu svi s promjenama u kraljevstvu, prošli mjesec je donesen i novi zakon koji brani zlostavljanja saudijskih vozačica, a žene su dobile i posebno označena parkirna mjesta u garažama.

Navedena je promjena dio reforme mladog saudijskog princa Muhameda bin Salmana pod imenom Vision 2030 kojima želi transformirati i diverzificirati gospodarstvo zemlje i otvoriti se svijetu. U sklopu toga, ponovno su otvorena kina te su se počeli održavati i koncerti.

Jutarnji list

22. travanj 2024 17:09