StoryEditor
palestinsko pitanje

Saudijci poslali poruku Izraelu. Normalizacija odnosa sada izgleda kao "nemoguća misija"

Piše fena  /  07.02.2024., 16:05h

Saudijska Arabija poručila je Sjedinjenim Državama da neće otvoriti diplomatske odnose s Izraelom dok se ne prizna nezavisna palestinska država u granicama iz 1967. s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, priopćilo je u srijedu njeno ministarstvo vanjskih poslova.

Rijad je ponovio poziv stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a koje nisu priznale palestinsku državu u granicama iz 1967. godine s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom da to učine, navodi se u saopćenju ministarstva.

Također se odnosi na državu koju Palestinci dugo pokušavaju uspostaviti skupa s Izraelom na teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine - Zapadna obala, istočni Jeruzalem i Pojas Gaze.

U priopćenju se dodaje da "agresija Izraela" na pojas Gaze također mora prestati i da se izraelske snage moraju povući s teritorije.

Sjedinjene Države predvode višemjesečnu diplomaciju kako bi natjerale Saudijsku Arabiju da normalizira odnose s Izraelom i prizna tu zemlju sve dok rat u Gazi nije počeo u oktobru, što je dovelo do toga da Rijad odgodi to pitanje suočen s arapskim gnjevom zbog izraelske ofenzive.

Reuters je prošle sedmice javio da bi Saudijska Arabija bila spremna prihvatiti političko opredjeljenje Izraela za stvaranje palestinske države, umjesto bilo čega više obavezujućeg, kako bi pokušala dobiti vojni sporazum s Washingtonom uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD.

Američki državni tajnik Antony Blinken, koji je na turneji po regiji, kazao je da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman "ponovio snažan interes Saudijske Arabije za postizanje normalizacije” kada su se sastali ovog tjedna.

- On je, međutim, također jasno stavio do znanja ono što mi je ranije rekao, a to je da su za to potrebne dvije stvari - okončanje sukoba u Gazi i jasan, vjerodostojan, vremenski vezan put ka uspostavi palestinske države - rekao je Blinken.

U utorak je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao da je Bidenova administracija dobila pozitivne povratne informacije da su Saudijska Arabija i Izrael voljni da nastave razgovore o normalizaciji.

U priopćenju saudijskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je "kraljevstvo prenijelo svoj čvrst stav američkoj administraciji da neće biti diplomatskih odnosa s Izraelom osim ako se ne prizna nezavisna palestinska država u granicama iz 1967. s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom".

Ponovilo je "svoj poziv stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a koje još nisu priznale palestinsku državu, da ubrzaju priznanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom".

Rat u Gazi je ponovo stavio fokus na ideju o dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, iako su pregovori već godinama u blokadi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da neće praviti kompromis u pogledu pune izraelske sigurnosti zapadno od rijeke Jordan, i da je to u suprotnosti s palestinskom državom.

Zemlje, među kojima su Sjedinjene Države i Britanija, ponovile su podršku dvodržavnom rješenju.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je prošlog tjedna da će doći vrijeme kada će Britanija tražiti da prizna palestinsku državu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:55