StoryEditor
EU4Justice, faze II

Sattler: "Vladavina prava prioritet svih prioriteta na putu približavanja BiH članstvu u EU"

Piše fena  /  16.06.2023., 13:09h

Nakon dobivanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji (EU), pred Bosnom i Hercegovinom su brojne obaveze koje taj proces podrazumijeva, a u vrhu prioriteta jeste jačanje kapaciteta bh. pravosuđa i osiguranje pretpostavki za ostvarenje napretka na planu vladavine prava.

Istaknuto je to danas uoči prigodnog skupa organiziranog u Sarajevu povodom pokretanja projekta EU4Justice, faze II pod nazivom "Podrška profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini".

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler izjavio je kako je vladavina prava bila i ostala prioritet svih prioriteta na putu približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u Europskoj uniji.

Potvrdio je u tom kontekstu posvećenost Europske unije Bosni i Hercegovini i regiji kojima je, kako je kazao promjenom geopolitičkog trenutka, odnosno rata u Ukrajini "otvoren još jedan prozor", a što je utjecalo na dodatno zbližavanje s partnerima, odnosno regijom zapadnog Balkana.

Veleposlanik Sattler je ocijenio kako je to realna šansa koju treba iskoristiti, pozivajući lidere u BiH na svim razinama da učine odlučne iskorake, fokusirajući se, između ostalog, na jačanje kapaciteta pravosuđa i u tom okviru na značaj izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH koje se odnose na integritet, te na donošenje zakona o sudovima i zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Pokretanje nove faze projekta podrške pravosuđu u BiH pozdravila je i veleposlanica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, potcrtavajući kako su nezavisnost, nepristrasnost i integritet pravosudnih institucija suština vladavine prava u demokratskim zemljama, a time i procesa integracije BiH u EU.

- Integrirano i transparentno pravosuđe jedan je od najvažnijih stupova povjerenja građana u njihove institucije i one koji njima upravljaju - precizirala je.

Veleposlanica Toudic je izrazila očekivanje da najnoviji projekt doprinese istinskom napretku u oblasti vladavine prava i pravosuđa putem suradnje s bh. partnerima, naglašavajući kako je Francuska odlučna u podršci tim i takvim naporima.

Istovremeno je poručila kako su nakon dodjele kadidatskog statusa povećana očekivanja od Bosne i Hercegovine, ali i njenih partnera na međunarodnom planu.  

Na značaj nove faze projekta i podrške EU ukazao je i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija, uz očekivanje da će druga faza doprinijeti jačanju svih segmenata pravosuđa, uljučujući jačanje uloge Odjela za integritet nosilaca pravosudnih funkcija.  

On smatra kako će putem implementacije projekta biti omogućena ekspertska pomoć, odnosno prijenos znanja i iskustava iz prakse zemalja EU, posebno kada se radi o segmentu imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, a u kontekstu u međuvremenu usvojenih Izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH.

Naročito važnim dijelom projekta, Lagumdžija je ocijenio korake koje je neophodno učiniti u pogledu unapređenja postupaka/procesuiranja predmeta organiziranog kriminala i korupcije, s fokusom na financijske istrage i institut oduzimanja imovine koja je stečena izvršenjem kaznenih djela.     

Europska unija je u sklopu podrške sektoru vladavine prava u BiH za implementaciju spomenutog projekta osigurala 4,5 milijuna eura.

Novi projekt EU4Justice - Faza II implementira konzorcijum koji čine tri organizacije i to - Expertize France (EF) iz Francuske, Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu pomoć - IRZ i Međunarodna i Ibero-američka fondacija za upravu i javne politike – FIIAP.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 14:55