StoryEditor
Šef Delegacije Eu

Sattler: "Visoki predstavnik ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH"

Piše fena  /  08.09.2023., 11:34h

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler osudio je i odbacio posljednje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika kojima prijeti da će zabraniti ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritorij tog bh. entiteta.

- Visoki predstavnik je imenovani dužnosnik međunarodne zajednice i ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH. Ove izjave ne samo da dalje potiču podjele u BiH, već predstavljaju zapaljivu retoriku koju u svakom slučaju osuđujemo - izjavio je danas u Sarajevu veleposlanik Sattler.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prije dva dana rekao da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedećeg tjedna neće moći ući u taj entitet te da će ga uhititi ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

Ustvrdio da se u RS-u priprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika te da će policijske stanice imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, "organiiraju jedinice i da ga izbace".

Ove Dodikove prijetnje jučer je osudila i američko veleposlanstvo u Sarajevu, navodeći da su te izjave napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

- Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije - upozorili su iz Veleposlanstva SAD-a.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 10:35