StoryEditor
sveučilište u mostaru

Sattler u Mostaru: "Od kandidatskog statusa do otvaranja pregovora potrebno je tri do četiri godine"

Piše desk  /  19.12.2022., 12:28h

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH danas je studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održao predavanje na temu "Kandidatski status Bosne i Hercegovine".

Uoči predavanja Sattler je dao izjavu za medije kazavši kako mu je veliko zadovoljstvo da je danas u Mostaru.

- Moram priznati da su mi ovo omiljena mjesta i omiljeni susreti, odnosno posjete sveučilištima i razgovori sa mladim ljudima, studentima. Ovdje smo u posebnom trenutku, u svjetlu prošlotjedne odluke o dodjeli kandidatskog statusa BiH. Taj značajan trenutak, sam po sebi predstavlja s jedne strane predstavlja priznanje, a s druge zadaću na europskom putu za nove sazive vlasti - rekao je Sattler.

Rekao je da je po dolasku u Mostar imao priliku i za političke sastanke, među kojima s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara.

- S tog sastanka je istaknuto da se u protekle dvije godine pokazalo da onda kada se usmjerite na stvari koje vas približavaju, šta se može uraditi i što je izvodljivo, rezultati neće izostati. Jasno mi je da su se u proteklom periodu stvari pomakle, iako ima stvari koje treba riješiti, ali nadam se da će mostarski tim u drugom poluvremenu nastaviti da radi u interesu građana i osuguranju perspektive koju građani, itekako, željno očekuju da vide - kazao je on.

Upitan o tome što građani BiH mogu očekivati od kandidatskog statusa, Sattler je kazao da to, prije svega, predstavlja signal građanima BiH da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati i da je ovo mjesto na kojem možete zasnivati svoje obitelji.

- Što se tiče financijskih i materijalnih aspekata, svakako postoje značajna sredstva koja su dostupna i koja se koriste, ali isto tako postoje iznosi sredstava koji su ostali nesikorišteni, bilo da je riječ o neodlučnosti vlasti ili nepostizanja suglasnosti. Najskoriji primjer koji imamo je energetski paket pomoći u vrijednosti od 70 milijuna eura, koji treba pomoći onim najsiromašnijim domaćinstvima u suočavanju sa značajnim porastom cijena energenata. Što se tiče daljih koraka, na osnovu nekog 15-godišnjeg iskustva zemalja regije, obično, od momenta kandidatskog statusa do naredne faze, a to je otvaranje pregovora, potrebno je nekih tri do četiri godine, pod uvjetom da vlasti ispunjavaju svoje zadaće. Trebat će, dakle, mnogo više napora i fokusa nego ranije - poručio je Sattler.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:25