StoryEditor
SBŽ

Sattler u Jajcu za Dan Europe: Jajce ima potencijala i zaslužuje biti na UNESCO-ovoj listi

Piše fena  /  11.05.2023., 19:58h

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler zajedno sa veleposlanicima i šefovima misija zemalja članica EU u BiH boravio je danas u Jajcu, u okviru obilježavanja Dana Europe. Tijekom posjete veleposlanici su se sastali s lokalnim dužnosnicima , aktivistima civilnog društva, poduzetnicima, mladima i sportistima.

Kako je kazao ambasador Sattler, Jajce predstavlja najbolje od onoga što ova zemlja nudi. Ovo je nekad bila prijestolnica bosanskog kraljevstva, mjesto kraljeva i ustanaka, spoj različitih kultura i prekrasne prirode.

- Želimo podržati nastojanja Jajca da bude uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, ima potencijala i zaslužuje biti na UNESCO-ovoj listi - rekao je Sattler. 

Kako je naglasio, obilježavamo Dan Europe posvećen slavljenju ideje Europe, ujedinjenja kontinenta. Prvi put ove godine obilježavamo Dan Europe s tim da je BiH napravila dobar korak naprijed, dobivši status kandidata za članstvo u EU.

- Biti ovdje i obići Muzej AVNOJ-a, naglašavajući borbu protiv fašizma, koja je u biti i temelj za EU na ruševinama Drugog svjetskog rata u kojem je život izgubilo 70 milijuna ljudi, to dolazi zajedno - borba protiv fašizma i ideologije mržnje nije nikad prestala. Moramo nastaviti voditi tu borbu i kao EU činimo svoj dio, posebno sad u kontekstu ukrajinske invazije - rekao je Johann Sattler.

Prema njegovim riječima, danas, a i tijekom cjelokupnog programa obilježavanja Dana Europe, istražujemo ljepote ove zemlje - od Sarajeva do ostatka zemlje putujemo. Zadovoljstvo je, kaže Sattler, biti u Srednjobosanskom kantonu i u Jajcu, te je tom prilikom zahvalio za gostoprimstvo.

Načelnik Opštine Jajce Emir Hozan zahvalan je veleposlaniku Sattleru i svim ostalim veleposlanicima zemalja članica EU u BiH što su izabrali Jajce i ove godine da, u sklopu obilježavanja tog značajnog datuma, dio programa realiziraju i u Jajcu.

- Nama je to svojevrsno priznanje i počastvovani smo njihovim dolaskom. Potrudit ćemo se biti dobri domaćini. Zahvalni smo za priznanje koje nam je ambasador Sattler uputio o našem Jajcu - važno je da ambasadori prijateljskih zemalja BiH imaju takav stav i šalju takve poruke iz BiH.

- BiH svakako zaslužuje biti dio europske porodice, siguran sam da smo neodvojivi dio Europe i vrednujemo europske tekovine. Vjerujem da ćemo, u narednom periodu, svjedočiti prilikama koje će nas brže primicati europskoj zajednici, a sve što postoji u BiH su sastavni dijelovi europskih vrijednosti - naročito antifašizam - naglasio je Hozan, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:53