StoryEditor

Sattler: Podrivanje Ustavnog suda BiH korak u daljnjoj eskalaciji krize

Piše Hina  /  27.04.2023., 11:15h

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler osudio je u četvrtak odluku parlamenta Republike Srpske da pozove na ostavku jedinog srpskog suca u državnom Ustavnom sudu upozoravajući kako je to još jedan korak koji vodi eskalaciji krize u zemlji, a definitivno je protivan aspiracijama za članstvo u EU.

"Sve ovo što gledamo od prošle godine su koraci koji vode k eskalaciji (krize)", kazao je Sattler novinarima u Sarajevu, gdje je sudjelovao na konferenciji posvećenoj funkcioniranju pravosuđa u BiH.

Narodna skupština RS u srijedu je glasovima vladajuće većine, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i uz bojkot oporbe, pozvala ustavnog suca Zlatka Kneževića da podnese ostavku.

Dodik već godinama kritizira brojne presude Ustavnog suda BiH, a vlasti RS odbijaju ih provoditi jer nisu s njima zadovoljne. Prisiljavanjem suca Kneževića na ostavku žele poslati poruku kako taj sud nema legitimitet jer će odluke donositi bez Srba.

Ustavni sud BiH sastoji se od po dva suca iz reda svakog konstitutivnog naroda te tri strana suca, koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Upravo su oni najčešća meta Dodikovih kritika jer ih optužuje da svojim presudama koriste samo Bošnjacima.

Mjesta jednog hrvatskog i jednog srpskog suca trenutačno su upražnjena zbog nedavnog odlaska ta dva suca u mirovinu.

Sudac Knežević još se nije očitovao o zahtjevu iz Dodikovih redova, no Sattler je jasno kazao kako je poziv na njegovu ostavku "jednostrani korak u pogrešnom pravcu".

Kako je istaknuo, poziv na povlačenje iz tijela vlasti i sve što vodi slabljenju pravosuđa nisu koraci koji bi BiH približili članstvu u EU.

Njegova je poruka kako je mjesto za rješavanje otvorenih pitanja pa tako i uloge stranih sudaca parlament BiH, koji to može riješiti donošenjem odgovarajućih zakona. 

Sattler je kazao da umjesto ovakvih politizacija EU od BiH očekuje puno više konkretnih dokaza o spremnosti za borbu protiv korupcije

Podsjetio je kako je u 2022. godini podignuto skromnih 18 optužnica u predmetima visoke korupcije, a izrečene su samo tri osuđujuće presude.

"To je i u odnosu na regiju iznimno mali broj", kazao je Sattler.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:26