StoryEditor
šef Delegacije Eu

Sattler: "Nije dan za politiku. Mostar je poznat po mnogo čemu kao što su vrućine, vaš humor i Stari most. Nadam se da će i ovaj festival postati jednako prepoznatljiv"

Piše fena  /  20.07.2022., 20:35h

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH posjetio je u srijedu Intera Tehnološki park u Mostaru kazavši kako je Europska unija kroz projekte odavno partner ovom, ali i drugim poduzećima u našoj zemlji

Vedran Šimunović, ravnatelj Intera Tehnološkog parka Mostar dodao je kako su Europska unija i Europska komisija dugi niz godina potpora za implementaciju europskih projekata.

- Mi smo kroz svoj rad na području Hercegovine i BiH do sada implementirali oko milijun eura projekata, a zajedno s partnerima to iznosi oko 6 i pol milijuna eura. Današnji posjet je potvrda našeg dobrog djelovanja i potvrda da idemo u dobrom smjeru, a mi smo još uvijek mladi i ovo je tek početak – naglasio je Šimunović.

Podsjetio je da u Tehnološkom parku radi više od 350 ljudi u skoro 40 tvrtki.

- Ovaj posjet dogodio se uoči konferencije Connecto koja će se održati idućega tjedna, a koja će ugostiti poduzetnike iz cijele Europe i svijeta. Preko 350 tvrtki dosad je registrirano na B2B platformu Connecto konferencije gdje će se sastajati i donositi nove odluke o investiranju u Bosnu i Hercegovinu – naglasio je Šimunović.

Sattler je istaknuo kako su na krovu ovoga objekta instalirane dvije stanice, jedna solarna, dok druga iskorištava snagu vjetra.

- To je zapravo ono čemu teži Europska unija, iskorištavanje zelene energije i okretanje od ulja i nafte ka zelenim tehnologijama – smatra on.

Dalje je naglasio kako je Europska unija Bosni i Hercegovini glavni partner, ne samo u trgovini i ulaganjima, nego i u pomoći pri rastu poslovanja.

- U posljednje dvije godine, teške godine s obzirom na covid, kreirali smo projekt EU4Business te EU za oporavak kako bismo pomogli poduzećima u tim teškim vremenima da ne izgube klijente i zaposlenike - podvukao je Sattler, najavivši da će nastaviti pružati potporu poslodavcima kao što je Intera Tehnološki park u Mostaru.

Nije dan za politiku

Na upit novinara očekuje li da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH, Sattler je kratko odgovorio da to nije današnja tema te da je došao u Mostar podržati poslovanje, a ne govoriti o politici.

Iskoristio je pri tome priliku pozivati sve građane Mostara i okolice na festival Open City Mostar kojega će, zajedno s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem, svečano otvoriti večeras.

- Mostar je poznat po mnogo čemu kao što su vrućine, vaš humor i Stari most. Nadam se da će i festival postati jednako prepoznatljiv – zaključio je Sattler.

Dnevnik.ba

28. ožujak 2023 07:55